Йотова обсъди проблемите пред ЕС с министъра на федералните и европейските въпроси на германската провинция Хесен

Предизвикателствата пред Европейския съюз и резултатите от европейските избори обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на федералните и европейските въпроси на германската провинция Хесен Лусия Путрих, съобщиха от пресслужбата на "Дондуков 2".

„Не се сбъднаха най-големите страхове, че ще спечелят тези, които са против Европа. Сега е необходим повече разум в политическите сили, които трябва ясно да разчетат посланията на европейските граждани“, изтъкна Илияна Йотова. От своя страна, Лусия Путрих изрази надежда, че победителите на евроизборите ще вложат усилията си за развитието на Европа.

Министърът на федералните и европейските въпроси прояви интерес към позициите на вицепрезидента по редица теми от европейския дневен ред.

Обсъдено бе избирането на новата Европейска комисия и нейния председател. Илияна Йотова очаква новата ЕК да бъде формирана чак в началото 2020 г. Вицепрезидентът не изключва възможността да се появят нови кандидати за неин председател.

„Преди въпроса за постовете е въпросът за промяна в европейските политики“, изтъкна Илияна Йотова. Лусия Путрих посочи, че са необходими общи решения за политиката по миграция и убежища и политиката за сигурност, че е необходимо ясно разграничение между икономическите мигранти и търсещите закрила. „Не им достигна смелостта на евроинституциите да завършат мандата си с промяна на Дъблинския регламент и приемането на обща миграционна политика“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че България като външна граница на ЕС е заинтересована от промяна на този регламент и поемане на отговорността за мигрантите и бежанците от всички страни членки. „Най-опасната тенденция е групирането на държави по интереси“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази тревогата си от проявата на двойни стандарти в ЕС, което е една от основните причини за обезверяване на европейските граждани. „Двойни стандарти от качеството на храните до позицията на някои държави членки против приемането на България в Шенген, при положение че страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии, а и пази много по-добре външните граници на съюза от други държави, които са членки на безвизовото пространство“, посочи Илияна Йотова.

На срещата бе споделена общата позиция, че е необходима промяна при взимането на решения в Съвета на ЕС. За общо решение сега е необходимо абсолютно мнозинство, което често пъти блокира процесите. Лусия Путрих отбеляза, че тази стара процедура вече не може да се използва при 28 страни членки.

Илияна Йотова посочи необходимостта от ревизиране на Лисабонския договор, тъй като в него има твърде много регулации в сфери, където не са необходими, и липсва координация във важни политики като миграцията и сигурността. „Лисабонският договор не е веднъж завинаги даден, необходим е конструктивен диалог за промени“, отбеляза Лусия Путрих.

Не на последно място бе изтъкната липсващата роля на Европейския съюз на международната сцена.

Коментари

Задължително поле