Йотова: Сериозната вълна на мигрантските потоци към Европа не е преминала

Снимка: Цветан Томчев

Сериозната мигрантска вълна към Европа все още не е преминала, смята вицепрезидентът Илияна Йотова. Йотова коментира темата на конференцията "Има ли Европейският съюз потенциал да бъде самостоятелен глобален играч?", организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондацията "Фридрих Еберт", предаде БНР.

Йотова коментира недостатъчно адекватната политика на ЕС за разрешаване на бежанската криза. Мандатът на последната еврокомисия приключва без промяна на Дъблинското споразумение и без одобрен цялостен пакет за политиката за убежище, каза вицепрезидентът и прогнозира:

"Намеренията, които има в тази посока, и политиките, които са заложени, определено не са в посока на интересите на страните от външните граници на ЕС, каквато е и България, специално за приемането на мигрантите и за първата страна на приемане".

С 32 процента спрямо 2018 година се е увеличил притокът на бежанци към Гърция, което рефлектира върху българско-гръцката граница, посочи още Йотова.

"Някой ако счита, че сериозната вълна на мигрантските потоци е преминала, би трябвало да гледа доста наивно на нещата, тъй като за съжаление последните новини сочат, че вероятно ще има и нова такава вълна".

Коментари

Задължително поле