Йълдъръм към Борисов: Вие сте гарант, който предотвратява крайни националистически прояви

Турция очаква подкрепа от България по време на българското председателство на ЕС

"Ще съхраним нашите граници, работим активно за просперитета на нашия регион. В срещите, които проведохме, успяхме да разгледаме нашите съседски отношения", увери турския премиер Бинали Йълдъръм след срещата си с Бойко Борисов в Анкара. Той припомни, че през юли миналата година в Турция бе направен опит за преврат, упрекна Европа за мълчанието и благодари на Борисов за съпричастността на България.

Той припомни, че през април в Турция имаше референдум, на който бе решено да се промени държавното устройство на страната.

"Вашата подкрепа е важна за нас", увери Йълдъръм. Той припомни, че в Турция живеят граждани с български произход и че в България има граждани с турски корени. Това е основание за още по-близките ни отношения. "Вие сте гарант, който предотвратява крайни националистически прояви", обърна се към Борисов към турския премиер.

"От следващата година България поема председателството на ЕС. Председателството е важно за европейската перспектива на Турция. Очакваме вашата подкрепа, имаме обща работа по контрола на бежанските потоци, по опазването на границите. България играе важна роля в регионалната сигурност", каза още Йълдъръм. Той обясни, че двете държави могат да работят заедно по общи проекти и активно да си сътрудничат. "Могат да бъдат сформирани общи транзитни коридори", увери турския премиер.

"Европа трябва да преразгледа своята визия за Турция и да вземе решение. Турция иска преговорите да продължат и да станем пълноправен член на ЕС. Нашият президент демонстрира тази воля и желание на срещата на върха на НАТО", подчерта Бинали Йълдъръм.

Той пожела на премиера Бойко Борисов и на правителството му успех.

Дворецът "Чанкая", в който двамата премиери се срещнаха, за първи път е бил използван от основателя и първия президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Дворецът се смята за символ на републиката след създаването й през 1923 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България