Кабинетът купува нов нефтосъбирач

До края на годината ще бъде купен нов кораб за ликвидиране на нефтени разливи, който ще бъде ситуиран в Бургас. Друг такъв кораб в момента оперира в румънския порт Констанца. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Бургас. В експо център "Флора" в морския град се проведе форум по повод Международния ден на Черно море, който всяка година се отбелязва на 31 октомври.

Припомняме, че преди няколко дни френската нефтена компания „Тотал” съобщи, че е открила залежи от нефт в блок „Хан Аспарух” в Черно море.

Преди 20 години България, Грузия, Румъния, Русия, Украйна и Турция обединиха своите усилия и си обещаха по-добро бъдеще за 16 милионното население на Черноморския регион, припомниха организаторите. Освен представители на посочените държави на форума присъстваха още двама министри - Ивелина Василева и Лиляна Павлова, а домакин на срещата бе бургаският кмет Димитър Николов.

Интегрираната морска политика на общността е насочена към осигуряване на непрекъсната защита и съхраняване на общо 68 000 км европейска брегова линия, припомни екоминистър Ивелина Василева.

За изграждане и модернизиране на пречиствателни станции и за ВиК мрежи са инвестирани 350 милиона долара.

Над 900 млн. евро са инвестициите по 12-те европейски териториални програми за този програмен период, по които България е бенефициент и които можем целенасочено и усилено да влагаме в проекти, свързани с подкрепа на този регион, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес