Кавга между Европа и САЩ за “Северен поток - 2”

Ще се намери ли в европейските елити решимост да се противопоставят на Вашингтон

Враждебната акция може да доведе до търговска война

Ако Русия се опита да завърши изграждането на останалите километри от газопровода „Северен поток - 2“, Конгресът и Сенатът на САЩ са готови да приемат нов санкционен закон и той ще бъде насочен срещу европейските инвеститори, които участват в проекта, както и компании, които ще купуват газ, идващ по тръбопровода, заяви Handelsblatt, позовавайки се на американски дипломатически източници. Те са сигурни, че санкциите ще бъдат въведени през февруари или март.

Кой рискува да пострада от новите американски санкции, ако бъдат въведени?

Газпром и петте му европейски партньори, които инвестираха в изграждането на „Северен поток 2“ (СП-2) са изложени на риск. Проектът е оценен на € 9,5 млрд., от които половината се финансира от Газпром, а другата част от европейски компании - френската Engie, австрийската OMV, британската Shell и немските компании Uniper и Wintershall.

Според Газпром до октомври 2019 г. чуждестранните партньори са финансирали строителя Nord Stream 2 AG с € 4,024 млрд., включително и € 2,164 млрд. до края на 2019 г., € 1,859 млрд. до края на 2025 г.

„Европейските партньори вече са внесли всички средства, но ако поради санкциите са принудени да се оттеглят от проекта, те могат да поискат възстановяване на средствата въз основа на това, че газопроводът не е построен навреме. Съществува риск от подобно развитие на ситуацията. Газпром ще има допълнителни проблеми с намирането на финансови ресурси и това е важен икономически проблем“, казва Алексей Белогориев, зам. главен директор по енергетиката в Института за енергетика и финанси.

Водещият експерт от Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков смята, че европейците не могат да бъдат глобени за инвестиране в проекта със задна дата, тъй като всички средства вече са депозирани отдавна и Газпром ще завърши изграждането на тръбата за сметка на парите от собствения си джоб.

„Европейските инвестиции все още постъпват за изграждането на сухопътното продължение на СП-2 - газопровода Eugal, който не е пряко продължение на СП-2. Невъзможно е европейците да бъдат глобени за това, че те съществено разширяват своята система за транспортиране на газ. Клаузата за санкции върху инвестициите могат да се подобни на тези, наложени на собствениците на кораби за полагане на тръбите. Санкциите от декември засягаха както СП-2, така и „Турски поток“, но всички разбраха, че последният вече е изграден и тези санкции са безполезни, но те бяха въведени само да се сложи отметката „изпълнено“. Може би ще бъде същото по отношение на инвестициите, които европейските компании вече са направили. Но Газпром, който ще финансира завършването на газопровода, е под удар. Той и така рискува да бъде санкциониран, както се случи през декември. Подразделението на Газпром, което ще завърши изграждането на газопровода, може да попадне под санкции. Досега Газпром не е попадал под никакви преки ограничения“, казва Юшков.

Втората част от възможните санкции е насочена срещу купувачите на газ, който ще премине през СП-2. Тоест, САЩ признават, че Газпром е в състояние да завърши газопровода и затова мислят за санкции, след като той заработи.

„Защо американците ще глобят европейските купувачи? Оказва се, че те купуват газ от Газпром, а той е „грешния“ доставчик. Всъщност, САЩ забранява на европейците да купуват руски газ и посочва, че горивото трябва да се купува от партньор на НАТО. Ако това е вярно, тогава формата на американските санкции се доближава до формата на санкциите срещу Иран, когато беше забранено купуването на ирански петрол“, казва Игор Юшков.

Новите санкции ще ударят всички европейски компании, които купуват газ от Газпром. През СП-2 трябва да се изпомпват 55 млрд. м3 газ и американците ще блокират достъпа на европейците до този газ. Освен това Газпром доставя на Европа 200 млрд. куб. метра синьо гориво, тоест САЩ искат да лишат Русия от възможността да продава една четвърт от целия внос на газ в ЕС. А това може да лиши Газпром от приходи от износ между $ 7 и $ 11 млрд. при цена от $ 126 до $ 200 за хиляда кубически метра.

Игор Юшков обаче смята, че за САЩ ще бъде много трудно да докаже, че определена европейска компания е закупила газ от „грешната“ руска тръба. Защото СП-2 не е единствения маршрут за доставка на руски газ до европейските потребители. „Проследяването, откъде европейският потребител е получил газта, няма да бъде лесно. В договор с Газпром обикновено се записва само пункта за доставката и приемането на газ - например в австрийския хъб Баумгартен. И тук собствеността преминава от Газпром към купувача. Купувачът изобщо не го касае доставката на газ. Следователно, големият въпрос е как американците ще докажат, че този или онзи европеец е получил този газ от СП-2, Руският газ идва в Баумгартен по различни начини, включително от СП-1 и неговото продължение Opal, както и транзита от Украйна“, казва Юшков.

Белогориев допуска, че европейците ще трябва да купуват руски газ чрез посредници, за да не попаднат под ограничения.

Но страха на европейците от американските санкции може да заиграе срещу Русия. „Трябва да се плашим от лошия опит на европейците при създаването на механизъм за заобикаляне на санкциите при закупуване на петрол от Иран. Европейците не можеха да направят нищо срещу забраната на САЩ. И идеята за създаване на механизъм за алтернативни сметки, и идеята за избягване на долара, но всичко това се провали. Всъщност никоя европейска компания не купува петрол от Иран. Те спазват изцяло американските санкции“, заяви експерта.

„Най-опасното е, че американските санкции могат да се приложат към всички потребители на руски газ в Европа, а Вашингтон ще започне да раздава права за използване на руски доставки“, казва Андрей Кочетков, водещ анализатор в „Открит бреокер“.

„Това са прекомерни стъпки и много сериозна намеса в икономическата активност на европейския пазар“, смята Белогориев.

Но при тази ситуация това може да е полезно за Русия, Кочетков не изключва: „Раздразнена Европа е напълно способна да започне процес на изоставяне на политиката на санкции по отношение на Москва“.

„Не можем обаче да сме сигурни, че ЕС ще намери в себе си решимост да се противопостави на този натиск. Ако приемем, че европейския елит има силата да се съпротивлява, това ще доведе до търговска и икономическа война със САЩ. Това е много сериозен въпрос“, смята Белогориев.

Ако бъдат приети нови санкции на САЩ срещу СП-2, това ще постави ЕС пред сериозен избор. Брюксел може да защити своя суверенитет и сигурност, което ще доведе до борба с изключително силен партньор - САЩ. Или ще загуби част от свободата си и вместо евтин руски газ ще купува американски втечнен газ. Икономическите последици за промишлеността и икономиката не само на Германия, но и на целия ЕС могат да бъдат катастрофални. Разходите за производство на стоки и услуги в ЕС ще се увеличават и за компаниите ще стане по-трудно да се конкурират на световния пазар. САЩ не само ще получат пазар за своя втечнен газ, но и ще отнемат за себе си част от дела на европейците на световната арена. Реакцията на Германия е сдържана, но недвусмислена и те отхвърлят всякакви екстериториални ограничения, съобщи нейното външно министерство.

Под въпрос остава самия факт за приемането на санкциите. Ще реши ли Вашингтон на такава недружелюбна стъпка по отношение на своя натовски партньор - ЕС? В Сената на САЩ няма увереност в налагането на нови санкции, според демократичният сенатор Бен Кардин, член на Комитета по външни работи.

„Струва ми се, че това не е реалистичен вариант на санкции. Защото това вече е ясен опит на американците да регулират вътрешния пазар на ЕС. Трудно е да си представим, че ЕС би толерирал подобно поведение на САЩ“, казва Белогориев.

„Трудно е да се каже дали САЩ са способни на такова откровено изнудване на европейците. Предишните опити за санкциониране на Газпром под формата на отделен законопроект се провалиха. Едва в рамките на пакетното споразумение за бюджета за отбрана беше възможно частично да се възпрепятства изграждането на СП-2. Затова перспективите за нови инициативи не изглеждат толкова големи“, съгласен е Кочетков.

От друга страна, САЩ навлизат в най-горещия период на предизборната кампания и вече се отправят обвинения, че Русия се намесва в демократичните процеси. „Можем да предположим, че следващата употреба на руската тема ще стане в борбата за президенството и гласовете в Конгреса“, добавя Кочетков.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле