Казашко чества Деня на моряка и рибаря

Обичаят е да посрещат лодките-липованки с улова

Наследниците на старите руски заселници във варненското село Казашко честват в неделя Деня на моряка и рибаря. Вече 18 години тържествата са посветени на най-древния поминък на староверците, сред които има не само много рибари, но и няколко капитани на кораби.

Обичаят е сутринта жените да посрещнат лодките - липованки с улова, припомни кметицата на Казашко Гергана Петкова. Преди много години рибарите от селото са тръгвали ранна пролет към Южното Черноморие и са се прибирали с риба и спечелени пари от нея.

%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%8f%d0%ba%d0%b0Денят на моряка и рибаря се превръща в събор на селото, редят се сергии със сладки изкушения, идват гости на казаците. А те на масата във всяка къща слагат ритуалния рибник и приготвеният пресен улов от езерото, който в момента е от кефал, хамския, кая и цаца.

Вечерта отново се събират всички на мегдана на концерт. Празникът започва и със сутрешна служба в местната църква "Покров Богородичен". Вече няма майстори на лодки, младите не са наследили занаята на двамата братя Даниил и Фома Кондратиевич, вече покойници.

Легендарната славянска ладия"Перун"е била дело на дядо Фома и сина му Иван, които са я сковали само за два месеца. В селото още припомнят, че цар Борис III обичал да идва на гости при казаците и да лови риба с тях.

Той е наредил да се изгради шосето и железницата край селото. При майстор Кондрат, бащата на дядо Фома, държавникът си е поръчал да му изработи лодка и да му я донесе в резиденцията в Евксиноград, като за добре свършената работа му дал царско свидетелство за правоспособност като майстор-лодкар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България