„Кайсар“ – новата сила на Казахстан

Преди началото  на сезона никой в Казахстан не слагаше „Кайсар“ в голямата игра. Воденият от Стойчо Младенов отбор е доста скромен като кадрови, административни и финансови ресурси, пише в анализ казахстанският сайт „Prosports.kz“. Днес той е чудото на Казахстан.

„Началото на първенството само потвърди тези прогнози – започва коментарът. - В първите два кръга „Кайсар“ игра като домакин, не вкара гол и загуби 2 пъти. Но това се оказа само привидно. Последва серия от осем поредни кръга без загуба и „степните вълци“ от Кизилорда започнаха да се катерят по стълбата на класирането. Сега, ако „Кайсар“ спечели двата мача, които има по-малко от лидера „Астана“, то ще се настани на три точки от шампиона.

Как стана неочакваната промяна на отбора от Кизилорда? Или просто „Кайсар“ не е сензация, а реален претендент за призовите места и трофеите? Дружината на българския треньор Стойчо Младенов спечели точки срещу всички от сегашните лидери, което показва, че амбициите са за нещо много по-сериозно, отколкото очакваната битка за оцеляване в първа лига. „Кайсар“ не загуби срещу нито един от трите най-добри отбора на миналия сезон. Завърши наравно с „Астана“, победи „Кайрат“ и „Тобол“. Вярно – у дома, където и стените помагат. Заслугите обаче не трябва да се подценяват. Например „Кайрат“ падна на свой терен и от „Тобол“, и от „Астана“.

Без българи няма „Кайсар“

 

Основната причина за чудесната трансформация на „степните вълци“ е на първо място далновидността на ръководството. След завършването на миналия сезон отговорните футболни фактори в Кизилорда решиха да предложат нов договор на Стойчо Младенов и целия му щаб, в който са Тодор Янчев, Анатоли Нанков и д-р Иван Дойчев. На двамата помощник-треньори трябва да се отдаде специално внимание. Двамата са имали сериозни футболни кариери и са били национали на България. Имали са възможност да работят и самостоятелно в родината си, а Нанков е асистирал на Младенов и в арабските страни. В Казахстан пристигнаха със сериозни визитки, което не е маловажно. Тук им се наложи да работят в държава с напълно различни порядки, политически строй и манталитет на населението. Българските треньори получиха необходимата подкрепа, че няма да бъдат жертва при първата неудача. А в началото това не стана с Младенов и Нанков в „Атирау“ – нищо страшно. Двамата не избягаха в България, а опитаха да въведат своите навици в „Кайсар“. Не може да се отрече, че им се получава. При всички положения подобрението в клуба е на лице – шесто място през 2017 година, пето място през 2018-а, а сега „степните вълци“ са преследвач №1 на лидерите. Подобна е картината и в турнира за купата – осминафинал през 2017-а, четвъртфинал през 2018-а, а през тази финал! Там Младенов ще се срещне с бившия си клуб „Атирау“.

Нямаше никакво съмнение, че ръководството на „степните вълци“ пое немалък риск с доверието към българските треньори. Специалистите от тази черноморска държава имат спорна репутация в Казахстан, но модата им не отминава. От едната страна е Станимир Стоилов, който спечели четири титли с „Астана“ и получи поста национален селекционер. От другата е Георги Дерменджиев, който се провали в „Ордабаси“ и не остана дори половин година. В „Шахтьор“ (Караганди) Николай Костов е авторитет, а Димитър Димитров в „Иртиш“ накрая повече приличаше на клоун.

 

Трансферни успехи и тактическа гъвкавост

 

Под ръководството на Младенов в „Кайсар“ цари пълен ред. В паузата той получи футболистите, които хареса и виждаше в тях шанс за подсилване на отбора. Зимата на „степните вълци“ започна с масова чистка. Представянето на „Кайсар“ обаче показва, че и изгонените, и привлечените са правилни решения. Младенов реши да гради отбора около местните любимци Максат Байжанов и Асхат Тагиберган, за които отборът не е просто поредният работодател.

Новите веднага започнаха да се отблагодаряват за доверието – от опитния Майрат Хайрулин до младия неизвестен конгоанец с белгийски паспорт Куле Мбомбо. Големият трансферен удар на „Кайсар“ е без никакво съмнение е арменският национал Тигран Баргесян. В прекрасна възраст на 25 години играчът успя да стане свободен агент и прекрати договора си с македонския „Вардар“. В първите кръгове Баргесян не можеше да вкара гол, но Младенов не го вадеше от състава. Първото му попадение падна срещу „Атирау“, а оттогава арменецът е големият лидер и основен виновник за 5:1 над „Тобол“.

Успехите на „степните вълци“ се дължи и на тактическата гъвкавост. Младенов не се притеснява да играе ту 4-4-2, ту атакуващото 4-3-3. Понякога се връща на 3-5-2, което за миг се преобразува в 5-3-2. „Кайсар“ непрекъснато изненадва съперниците си с различен стил и за всеки става много трудно да разучи как точно играе този отбор.“

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ