Какво е общото между терористите и противниците на борбата с корупцията?

Поредните атентати в Европа, този път в Испания, за пореден път показаха колко уязвим е цивилизованият свят. Часове след като една от най-известните туристически дестинации в света – Барселона, бе окървавена, испанските власти успяха да неутрализират петима терористи в Камбрилс, които, освен че отново са прегазвали хора, са се готвели да се самовзривят и отнемат още невинни човешки живота.

Светът вече свикна с поредния кървав атентат, а предотвратяването на терористични нападения отдавна не е новина. Неписано правило е, че антитерористите предпочитат да не осветляват успехите си, когато заловят пореден фанатизиран джихадист, готвещ се да прегази невинни туристи или да се самовзриви с колан с експлозиви. В цивилизования свят службите имат пълната подкрепа на обществото, употребата на оръжие от страна на отрядите за борба с тероризма е нещо закономерно и никой не си и помисля да разследва баретите за насилие или прекомерна употреба на сила.

Точно преди година, у нас течеше дебат по приемането на модерно антитерористично законодателство. Като линейки из превзетите от подсъдими и обвиняеми олигарси телевизионни- и радио студиа обикаляха добре познати муцуни, които предвещаваха мракобесие за обществото. Службите щели безконтролно да ни следят и подслушват, щели да ни отнемат “гражданските свободи”, прокуратурата щяла да е безконтролна, тръбяха неморални морализатори, провалени политици, бивши ченгета и наемници на олигархията. България има антитерористично законодателство, което отговаря на европейските стандарти. Това, разбира се, изобщо не е гаранция за сигурността ни, но поне е инструмент, който контраразузнавателните служби имат, за да работят по превенция и предотвратяване на най-лошото.

Същите, които преди година атакуваха антитерористичния закон, последните седмици са се заели с атакуването на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Прокситата на олигархичния кръг “Капитал” го направиха още докато НПК се обсъждаше в парламента. Приемането на промените, които, най-общо, дават шанс за ускоряване на наказателния процес, както и пращат пред Специализирания наказателен съд подсъдността на корупционни престъпления на властимащи, вече са факт, но това далеч не отказва адвокатите на мафията да ги атакуват. Тук идва отговорността и на т.нар. “мейнстрийм”-медии, които се явяват съучастници.

Кой дава право на Емилия Антова, водещ на програма “Хоризонт” на Българското национално радио, което само тази година се субсидира с 42,2 млн. лв. от данъците на българите, да употребява ефира на общественото радио, за да пласира “опорните точки” на криминалния беглец от правосъдието – фараонът Цветан Василев. В четвъртък, журналистката Антова, направи точно това – даде прескъпия ефир на “Хоризонт” на БНР на Агент Сашо, какъвто е агентурният псевдоним в Държавна сигурност на лицето Илиян Василев. Същият се изживява на експерт на всички мерудии. Василев, пратен за посланик на България в Москва по времето на криминалното управление на Иван Костов, днес говори за правосъдие, при положение, че дори не е юрист по образование. Провалилият се консултант по енергийни проекти с лекота отправя клевети и лъжи по адрес на държавното обвинение и службите за борба с корупцията и организираната престъпност, с което директно обслужва интересите на мафията по ерозиране на доверието на обществото в силата на закона и легитимността на институциите.

Кой и защо не натиска от телевизионните студиа да не излиза друга от марионетките на банкера-беглец Цветан Василев – провалената Татяна Дончева? Какво повече може да каже обслужващата интересите на олигарси адвокатка? Разбира се, в случая, общественият интерес няма значение. бТВ е частна медия, превърнала се в обслужваща се трибуна на източилия милиарди от фалиралата КТБ фараон.

Какво четем в един от сайтовете-бухалки на олигарха Иво Прокопиев? Повествованието на пловдивска адвокатка, която сипе крокодилски сълзи по адрес на поправките в НПК. Адвокатка, чийто бизнес е свързан с това да съди страната си пред Европейския съд за правата на човека. Да подготвя жалбите на рецидивисти, които са се почувствали некомфортно в килиите. Същата кафява бухалка е традиционната трибуна и на антибългарския Български хелзинкски комитет, който не спира да атакува институциите, че не искали да отворят границите на страната за ордите мигранти, влачещи със себе си семето на джихада.

И не на последно място – “гнилата ябълка” Румяна Ченалова и тя, горката, взела, че се притеснила от поправките в НПК. Същата съдийка, която допусна бягството на двойния убиец от дискотека “Соло”. Същата, която бе превърната от олигархията в знаме на фалшивата им “съдебна реформа”, днес предупреждава колко страшно законодателство било прието.

Цялата тази активност на противниците на борбата с корупцията и престъпността по високите етажи на властта, щъкането като хлебарки из сайтове и студиа на всевъзможни “защитници” на правата, показва колко правилно е било решението на депутатите, на президента, да приемат и дадат зелена светлина на поправките в НПК. Мафията е изпаднала в агония, предчувстваща, че дългоочакваните радикални действия на институциите и държавата този път няма да останат само на думи. Заради това, на преден план са пуснати адвокатите и наемниците на олигарси и корумпирани политици да внушават на обществото недоверие към правоохранителните институции. Правят го, за да си гарантират индулгенция, да се представят за жертви утре, когато обвинителните актове бъдат пратени в съда.  

Отговорността на медиите не е по-малка от отговорността на всеки, който улеснява терористите или корумпираните властимащи. Когато превърнеш телевизионния и радио ефира на Нова, бТВ, БНТ, БНР и Дарик радио в бухалки срещу службите за борба с тероризма, организираната престъпност и корупцията, но най-вече срещу прокуратурата, ти споделяш идеологията и целите на престъпници и терористи. Мафията и терорът вървят ръка за ръка. Те имат интерес от слаба държава и неработещи институции, от липса на възмездие и върховенство на закона. Народът, обаче, иска точно обратното – той иска радикални действия и когато те започнат, антимафиоти, прокурори и следователи първи ще усетят тази подкрепа. Времето на думите изтече, време е за действие!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения