Какво иска Пашинян

Армения се нуждае от оръжия и пари

По време на публичната си среща с Владимир Путин в Сочи - ключова проява на форума на Евразийския икономически съюз, арменският министър-председател Никол Пашинян отправи до събеседника си няколко послания. С Путин, както се изрази Пашинян, има какво „да пообсъдим“ освен „стратегическите и съюзнически“ отношения между Армения и Русия - намек, че е време да се мине към практически въпроси.

Практическите въпроси бяха обсъдени вече при закрити врати, но дотогава имаше и други любопитни моменти. „Позволете ми пак да ви честитя миналите празници. Много интересно беше да видим майския парад на Червения площад - това си е любимо зрелище в Армения, парадът на 9 май, и сме много впечатлени от днешните постижения на руския военнопромишлен комплекс“, отбеляза Пашинян.

Намекът, че страната иска и занапред да се въоръжава с руски оръжия, е съвсем прозрачен. Тук обаче Армения няма избор - за Ереван ще е скъпичко, дори невъзможно да се въоръжава другаде, за да се развива адекватно на азербайджанските войски. Ще отбележим добре премереното ласкателство с явни изгледи да донесе плод - чудесна перспектива арменците да си поиграят с нови руски играчки.

Друг момент се крие в странната на пръв поглед констатация за радостта, изпитвана от руските туристи в Армения. „Твърде много туристи от Русия идват сега в Армения, много е приятно това“, каза Пашинян.

Защо сред другите, по-сериозни сфери на сътрудничество Пашинян изтъкна точно туризма? Всъщност, това е молба към президента на Русия да преориентират руските туристи към Армения. А преориентирането на туристическите потоци в Русия (както сочи успешният опит с Турция или Крим) към Армения ще осигури на гражданите й икономически дивиденти още днес. Пашинян има остра нужда точно днес да достави на хората в страната си положителни икономически резултати от революцията.

(Със съкращения, превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари