Какво направи Орбан за Унгария

Решения за защита на икономиката след пандемията

На извънредно заседание на унгарския кабинет, състояло се в края на миналата седмицата в Кармелитския манастир, правителството прие важни решения за стабилизиране на икономиката на страната. Веднага след приключване на заседанието премиерът Виктор Орбан се обърна към нацията с извънредно съобщение.

„Не преувеличавам, като определям решенията, които приехме, като жизненоважни. През седемте дни след обявяване на „състояние на опасност“ организирахме колективната самоотбрана на Унгария, обща защита срещу глобалната пандемия. Непрекъснато ви информираме за здравните и епидемиологични решения и ще продължим да го правим... На днешното заседание на кабинета дойде моментът да вземем решения и по икономическите въпроси. Знаем, че пандемията застрашава не само здравето на човека, но тя застрашава също и работата на хората. Затова днес обсъдихме въпроси и приехме решения, които очакваме да защитят работните места; защото през последните десет години разбрахме, че ако има работа, има всичко“, заяви Орбан.

Първото решение, прието от кабинета е, че до края на годината се спират задълженията по изплащане на главници и лихви по заеми, взети досега от частни лица и фирми. Второ, до 30 юни ще бъдат отпускани краткосрочни заеми на нуждаещи се предприятия. Трето, поставя се нова горна граница на годишната процентна ставка за всички нови потребителски кредити: максималният лихвен процент на заема не може да надвишава 5% над основния лихвен процент на Унгарската централна банка. Четвърто, в светлината на големите трудности, които изпитват някои сектори от унгарската икономика, правителството е в постоянна консултация с тези бизнеси и обсъжда първоначалните им предложения за държавно съдействие. Най-сериозно засегнатите са туризмът, кетърингът, индустрията за развлечения, спортът, културните дейности, превозът на пътници, вкл. работата на таксиметровите шофьори. Решението на правителството е в тези сектори вноските на работодателите да бъдат намалени до нула, а вноските на служителите също да бъдат чувствително намалени, както следва: няма да се изисква плащането на пенсионни вноски, а здравно-осигурителните вноски се намаляват до размера на законния минимум. Тези мерки ще останат в сила до 30 юни.

Също до 30 юни за таксиметровите шофьори се отменя и плоския данък за малките предприятия. В посочените сектори се прекратяват промени в наемните договори, включително увеличаване размера на наемите. Освен това до 30 юни се спира изискването за плащане на допълнителния данък по перото „Принос за развитието на туризма“. На пето място, правителството прие решение правилата в заетостта да станат по-гъвкави - целта е да се улесни процедурата при евентуално финализиране на трудовите договори между работодателите и работниците/служителите.

„Опитвам се да бъда максимално точен“, заяви в заключение Орбан. „Това са сложни и трудни въпроси. Съдържанието на указа, който току-що ви съобщих, ще бъде публикувано днес, докато правилата, по силата на които ще се прилага указът, ще бъдат подробно изяснени в утрешния ден. Междувременно правителството продължава своята работа...“

Премиерът освен това поясни, че това са само първите, най-неотложни решения и че те ще бъдат последвани от други, насочени главно към възобновяване на икономиката.

Какви ще бъдат следващите „неотложни мерки“, ще стане ясно съвсем скоро. Според някои чуждестранни медии министърът на правосъдието Юдит Варга е подготвила законопроект извънредното положение в страната да бъде удължено до края на 2020 г. Предлаганите крайни мерки включвали разпускане на парламента, управление чрез укази, забрана за провеждане на всякакви спортни и културни прояви, референдуми; 140 ключови предприятия да бъдат поставени под контрол на армията...

Ако се съди по поведението на обикновените унгарци, поне жителите на Будапеща, не се усеща крайна тревога от евентуални „крайни мерки“. Много хора, повлияни от медиите, се поддават на паниката и се запасяват с хранителни продукти от първа необходимост: рафтовете в супермаркетите бързо се изпразват, но също така много бързо се зареждат отново; в обслужващия сектор – банки, пощи, телекомуникации и други се работи до 15 часа, служителите са с маски и е въведен пропусквателен режим – по един посетител на гише; градският транспорт функционира нормално, но пътуващите са малко – повечето будапещенци изглежда предпочитат да са си вкъщи или да изчакат в провинцията епидемията да отзвучи.

Най-убедителни обаче, са данните на Wоrldometer на СЗО, които поставят повече въпроси, отколкото отговори. Унгария, например, на 16 март според Wоrldometer, бе на последно място в ЕС по брой на заразените с коронавируса – 3,3 случая на един милион от населението.

Защо най-засегнати от коронавируса са най-богатите държави в Европа, докато в най-бедните страни на третия свят случаите са незначителни? Отговорът вероятно ще научим след време...

 

По съседски

Премиерът Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич се договориха да осигурят постоянна връзка за сътрудничество между кризисните щабове на двете държави. Едно от най-важните решения, които двамата лидери взеха, е да се осигури на непрекъснат поток от стоки през унгарско-сръбската граница. Според Вучич това е „важно задължение“ за осигуряване на доставки както за унгарци, така и за сърби. След срещата стана ясно, че обемът на търговията между двете страни е достигнал 2,5 милиарда евро през миналата година. Мерките за „рестартиране“ на икономиката също ще бъдат координирани.

Коментари

Задължително поле