Какъв е ефектът от яденето на орехи

Едни от най-популярните и полезни ядки са орехите. Всички знаят за това, но всъщност какво означава твърдението, че се отразяват добре на здравето . Ореховите ядки са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което води до снижаване на риска от сърдечни заболявания. Богати са на витамини А, В1, В2, В6, фолиева киселина, някои витамини от групата Р и известно съдържание на витамин С. Те съдържат и други вещества като калций, мед, цинк и йод.

Ново проучване показва, че включването на орехи в ежедневното меню в продължение на 2 години влияе пряко върху нивата на холестерола. То е публикувано в американското списание Circulatio.

Участие в изследването взимат 636 човека на възраст между 63 и 79 години. Живяли са в Испания и в Калифорния. Жени са 67% от участниците. Като цяло не са имали сериозни здравословни проблеми, но някои са пиели лекарства за високо кръвно и др. За целта на проучването са разделени на две групи. Едната не е яла орехи, а участниците в другата група включват в дневното си меню по половин чаша от ядките.

В хода на проучването участниците, които са консумирали орехи, са намалили нивата на своя „лош” холестерол средно с 4,3 милиграма на децилитър и общия си холестерол средно с 8,5. Това означава с 4,3% и с 6,1%. Наблюдават се разлики според пола, като при мъжете холестеролът е спаднал със 7,9%, а при жените – с 2,6%.

Разбира се, известно е, че ореховите ядки са полезни за здравето. В случая учените се заемат да докажат тяхното благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Изследователите обръщат внимание, че резултатите показват умерен спад и не достигат стойности, които са характерни при прием на лекарства. Ядките могат да помогнат, но не и да заменят лекарствените средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл