„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

Как гърците скъсаха синджира Нахлуха по търговските центрове като затворници, усетили свободата

В Гърция Коледа и Нова година бяха истински празници. Гърците, сякаш след 10 години криза, бедност и мизерия, нахлуха по търговските центрове като затворници, усетили свободата. Нямаше свободна маса по заведенията. Отбеляза се и рекорд за коли, напускащи мегаполисите в път към ски курорти и планински туристически зони.

Преувеличено е да се каже, че този изблик се дължи единствено на новото правителство на Нова Демокрация, но също така би било несправедливо да се отрече, че премиерът Мицотакис не е допринесъл решително за този блестящ имидж на страната, която години бе обект на подигравки в Европа.

Към момента Гърция взема заеми от международните пазари, по-евтини от Италия и САЩ. Следователно възнамерява да набере четири милиарда до 2020 г., въпреки че не се нуждае от финансиране, тъй като разполага с фондов резерв от 35 милиарда. Но ще заеме на практика нулев лихвен процент, за да изплаща стари заеми от МВФ с високи лихвени проценти и ще подобри общата устойчивост на дълга.

Гръцката фондова борса имаше най-добрата възвращаемост в света през 2019 г. Възвърна над 50% от инвестициите на онези, които рискуваха да се включат в гръцкото финансово приключение. Приходите от туризма надминаха всяка предходна година. За 2019 г. печалбата се изчислява на 17,5 милиарда евро. Държавата, публичните предприятия и общините, със задължително спазване на меморандумите, престанаха да произвеждат дефицити и видяха пари в техните фондове след години. Ето защо коледните украси на гръцките градове бяха великолепни и така създадоха празнично настроение на гърците и на туристите.

Разбира се, оптимизмът не решава проблемите сам по себе си. Растежът ще се ограничи с близо 2% за 2019 г. и се изчислява на 2,8% за 2020 г. със средна величина за ЕС 1,2%. Това може да е един от най-високите проценти в Европейския съюз, но страната загуби 25% от своя БВП през предходните години, така че ще трябва да изчака до 2028 г., за да достигне икономическото си ниво от 2010 г. Половин милион гърци изпаднаха във финансова криза в търсене на работа в чужбина. Германските и британски болници са пълни с гръцки лекари, докато гръцките болници имат остра нужда от медицински персонал.

Новото правителство на Мицотакис обаче се надява на инвестиционен взрив, който да подобри ситуацията по-бързо. Програмата за реформи е изключително оптимистична и впечатли европейците. Намаляването на данъци и дивиденти за предприятията, намаленията на застрахователните премии, много бързото одобрение на всяко подадено инвестиционно предложение и огромното приватизационно ветрило са ключови елементи на тази програма. Премиерът Мицотакис каза, че страната се нуждае от 100 милиарда инвестиции, за да се възстанови напълно. Тази цифра е логично нереална в рамките на следващите четири години, в сравнение с периода 2015-2018 г., когато инвестициите не надхвърлиха общо 10 милиарда.

Намаляването на данъците върху физическите лица ще стимулира вътрешното потребление в страната, следователно ще стимулира и нейното производство. Мицотакис се надява на това и намали омразния данък върху недвижимите имоти и ДДС, за разлика от Алексис Ципрас, който прояви маниакалност да облага с данъци горната и средна класа, за да даде извънредни помощи на бедните, които бяха негов избирателен клиент. Тази тактика бе осъдена от гърците на летните избори дори и от най-бедните, които получаваха помощи. Осъзнаха, че това заличава националната икономика и не създава работни места.

Ако погледнем хладнокръвно на ситуацията, гърците се радват, тъй като за първи път от десет години насам престанаха да слушат негативни новини, за намаляване на заплати и пенсии, за увеличаваща се безработица и повишаване на цените. Ако сте свикнали с лоши новини, дори и най-малката полза изглежда щедра. А когато спреш да се плашиш, че утре може да загубиш работата си, психологията ти се променя и се втурваш да пазаруваш дори и излишни неща. Цялостната картина на потреблението обаче остава в черни окраски. През 2018 г. потреблението на глава от населението е 76,3% от средното за ЕС, докато през 2008 г. е 104,4%.

Общата икономическа картина на Гърция днес е скромна, но в сравнение с имиджа на страната за последните пет години изглежда като истинско чудо. Гърция, която беше на прага на излизане от еврозоната и изправена пред хуманитарна криза, подобна на африканската зона, днес се превръща в сигурна и печеливша инвестиционна дестинация. Страната, която за първи път избра популистко ляво правителство в Европа, днес може да се похвали с най-реформаторското правителство с ясна програма на десните. Безработицата все още може да е 15,5%, но постоянно намалява в сравнение от преди три години, когато беше 27%.

Огромните инвестиции, отнасящи се до района Елинико, южно от Атина, ще започнат през януари 2020 г. Ще се инвестират 8 милиарда евро, създавайки 70 000 работни места, като ще бъдат привлечени още милион нови туристи в страната. Държавното дружество за електроснабдяване се възстановява от фалит, като приватизира мрежите си, летището на Атина се приватизира с още 30%, а на Бъдни вечер Министерският съвет одобри 1,5 милиарда чуждестранни инвестиции в обобщени процедури. Следващото лято малки самолети ще свържат всички гръцки острови, една инвестиция, от която правителството на Ципрас упорито се отказваше.

 

Животът не е само сиртаки

В Гърция духа нов вятър, без това да означава, че бъдещото забогатяване е даденост. Проблемите с Турция я принуждават да купува скъпи оръжейни системи и заплахата от горещ егейски инцидент може да навреди на туризма. В момента обаче гърците имат право да бъдат усмихнати оптимисти след 10-годишна тежка криза и дано се поучат от раните си, предизвикани от безразборните харчове през годините преди кризата, защото животът, скъпи съседи, не е само сиртаки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.