Как да бъдем в безопасност 

Уменията по самозащита могат да бъдат от животоспасяващо значение. Преди да се стигне до тях обаче, съществуват някои практики, които можете да прилагате, за да направите средата около вас по-безопасна. По този начин ще сведете до минимум риска от възникване на опасна ситуация. Такива привидно маловажни неща, като как и къде паркирате колата си или къде ще изберете да седнете в обществения транспорт, всъщност могат да работят във ваша полза.

 

1. Ходете по-встрани от стените 

Когато наближавате сляп ъгъл, е важно да има разстояние между  вас и стената. Това ще ви даде повече време за реакция, ако някой чака да ви атакува. По този начин вероятността да го забележите е по-голяма и ще имате възможността да действате или да избягате.  Винаги бъдете наясно и се оглеждайте, за да проверите за възможна опасност.

 

2. Паркирайте на заден ход 

Когато паркирате, винаги спирайте превозното средство на заден ход, така че да сте по-близо до пътеката. По този начин ще бъдете по-спокойни и ще имате достатъчно време да се придвижите до изхода. Ако възникне ситуация, в която се налага да напуснете бързо сградата, а сте паркирали с предницата навътре, ще бъде много по-трудно да влезете в колата. Допълнително стреса и уплаха също ще повлияят.

 

3. Паркирайте в осветени пространства

Понякога е наистина много трудно да се намери безплатно паркомясто. Въпреки това е по-добре да прекарате малко повече време в търсене, за да откриете безопасна и осветена клетка. Изберете място, което е добре осветено. Тогава със сигурност няма да сте удобна цел за някой злодеятел. За него ще е по-лесно да се скрие, ако е тъмно и вашата видимост е слаба.

 

4. Носете фенерче

Мощното фенерче в дамската чанта може да е изключително полезно в различни ситуации. Ако се разхождате някъде през нощта, фенерчето е по-добър вариант от светлината на телефона ви. На първо място, фенерчето отблъсква крадците, докато телефонът може да ги привлече. На второ място, ако някой ви атакува, можете да използвате фенерчето, за да ударите нападателя. С него можете да сигнализирате за помощ, в случай че нямате възможност да извикате или да се обадите по телефона. Освен това, фенерчето е в състояние да се използва, за да заслепи нападателя и да ви осигури време за бягство.

 

5. Изберете правилното място в обществения транспорт 

Ако не е претъпкано и имате възможност да изберете къде да седнете в обществения транспорт, отделете си време и направете точно това. По-добре е да изберете седалка, близка до шофьора или до пътеката. По този начин избегнете възможността да бъдете затиснати и ще излезете по-лесно, ако някой ви притеснява. Също така не е добра идея да стоите близо до изхода, защото когато вратите се отворят, някой може да дръпне чантата ви.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл