Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Пороен дъжд наводни улиците на София

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Как да намалим сладките изкушения Трикове без спазване на ограничения

Недоспиването ни кара да посягаме към захарните продукти

Развитието на сладкия вкус се проявява още преди раждането

Искате да намалите сладкото? Не сте сами! Лятото наближава и много от нас започват да търсят методи за изчистване на телесните мазнини. Една от най-ефективните стъпки като за начало е намаляване на сладките храни. Но уви, това не е лесна задача…

В човешкия ген по начало е заложено влечение към високо въглехидратни храни – захарите са най-бързо усвоимият източник, който снабдява организма с енергия. Приемете го като инстинкт за оцеляване – за да съществуваме, ни е необходима енергия, съответно е естествено организмът да предпочита лесно усвоима и висококалорична храна, която ще ни подсигури с достатъчно енергия, за да оцелеем. Тази теория е подкрепена и от солидна база научни изследвания, които доказват активирането на центровете на възнаграждение и пристрастяване в мозъка след приема на сладки храни.

Съвременната наука доказва, че развитието на сладкия вкус се проявява още преди раждането, а хедоничната реакция към сладките храни е особено силно проявена в детството. И макар че с израстването хората развиват различни вкусови предпочитания (било то под влияние на етнос, гени, лекарства и др.), болшинството от нас остават благосклонни към сладкото.

Според множество теории именно инстинктът към сладките храни в днешно време е основната причина за повишаване нивата на затлъстяване в световен мащаб. Допреди 60-70 години сладките храни са били по-малко достъпни и хората са се хранили с тях по-рядко, най-вече в празнични дни. За разлика от днешно време, когато сладките храни се предлагат на всеки ъгъл и то на много достъпни цени, а хранителната индустрия се възползва от тази наша слабост и предлага сладости във всяка форма. По този начин околната среда предразполага хората към надвишаване приема на захар, а опитът за отказване от сладкото почти винаги завършва с неуспех. И все пак, има някои трикове, които могат да са ви от полза без да се налага да спазвате стриктни диети.

Хапвайте сладки зеленчуци и плодове. Те съдържат естествени захари и могат да залъжат апетита за сладко. Освен това са богати на фибри, които придават усещане за ситост, подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система и регулирането на кръвната захар. Може да консумирате свежи или пък да ги запечете във фурната за повече разнообразие – например, печени ябълки на фурна с канела!

Започнете да се занимавате с физически упражнения. Физическите движения балансират кръвната захар, енергизират и намаляват напрежението. Ако нямате опит със спортуването, започнете с по-простички движения като ходене или йога по 10 минути на ден и постепенно увеличете времевия интервал.

Не пренебрегвайте съня – недоспиването често води до неукротимо желание към сладко. Простите въглехидрати като захарта са най-бързо усвоимата енергия за тялото и мозъка. Следователно, ако недоспиването е част от вашето ежедневие, е по-вероятно да посягате към сладките храни. Старайте се да си набавяте поне по 8 часа сън. Ако имате проблеми със съня, опитайте чай от мента или мащерка за успокояване на нервната система и балансиране на тялото.

Експериментирайте с подправки като канела, ванилия, какао, кокосови стърготини и кардамон – те придават натурална сладост към храните и намаляват желанието за сладко, а освен това обогатяват ястието с вкус и аромат! Може да ги добавите към сутрешното мюсли, овесени ядки, печени плодове или кисело мляко.

И ако независимо от всички методи, които сте използвали, все още не можете да откажете сладкото, замислете се дали няма по-дълбока причина – може би използвате сладкото като средство за успокоение? Емоционалното хранене е често срещано, но то не може да бъде преодоляно чрез диети. Необходим е по-интегративен, психологически подход. На първо място трябва да осъзнаете първопричината – отговорете си на въпроса кое ви кара да търсите успокоение в храната. Усещане за самота, тревожност, депресия, скука или стрес на работното място? След като намерите първопричината, опитайте се да адресирате проблема или да заместите сладкото с друга активност. Например, ако ви се случва да търсите сладко в следствие на стрес на работното място – излезте на разходка за 10 минути вместо да посегнете към обичайното изкушение. Изследвания доказват, че дори кратка разходка може да помогне за успокояване на нервната система и намаляване на безпокойството. Ако все пак не можете да преодолеете проблема сами, може да се обърнете към психолог, който ще ви помогне да се справите с хранителните зависимости.

 

И здравословното е вкусно!

Печени ябълки с канела

Продукти:
1/2 кг ябълки
1 с.л. канела
1-2 шепи орехи
3-4 с. л. мед

Начин на приготвяне:
1. Затоплете фурната на 200 градуса.
2. Нарежете ябълките на две и подредете в тава.
3. Натрошете орехите (ръчно или в кафемелачка) и разбъркайте с канелата и меда. Поръсете от сместа върху всяка ябълка.
4. Поставете във фурната за около 25 мин., докато ябълките получат лек загар.
5. Сервирайте!

* Авторката е нутриционист към Британската асоциация за нутриционисти, завършила Медицинския факултет в Лондонския университетски колеж (University College London). Преди това завършва Интегративно хранене в Ню Йорк и психология в НБУ

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.