Как зодиите поръчват в ресторант

Овен

Избира експедитивно

Едно от нещата, които най-много дразнят Овена, е разтакаването. Това да седне, пък да изчете менюто от кора до кора, да върне пет-шест пъти сервитьора, понеже все още не е избрал - не, това не може да му се случи. Повечето представители на знака имат лошия навик да се хранят бързо, дори на крак. Поръчват експедитивно, предимно за пиене. Наблягат на пикантна, калорична и високопротеинова храна. Обичат да експериментират, затова биха си избрали неизвестно ястие, дори с риск да се окаже буламач.  Ако обслужването е бавно, може да не му издържат нервите и да си тръгне.

Телец

Изяжда с очи менюто

Разговорът на масата замира, щом връчат на Телеца менюто. Пригответе се да изчакате. Той дълго ще се взира. Кратки възклицания, като: "А, това съм го ял, нещо не съм очарован!" ще се редуват с изчитане на глас на съставките на ястията. Сервитьорът ще бъде подробно разпитан за специалитета на заведението, какво представлява това или онова ястие, кое е по-добро. Може да се каже, че Телците винаги правят информиран избор. Но най-често не са напълно доволни от поръчката. Проблемът е, че за тях храната е заместител на емоциите.

Близнаци

Гледа в чинията на другите

Те са авантюристи и революционери, но не са истински гурмета. Прехвърлят страниците на менюто, докато се оглеждат какво са поръчали по съседните маси. Не ги смущава че Телецът не ги слуша, понеже чете съсредоточено менюто. Едновременно си проверяват телефона, говорят с останалите на масата и дават поръчката си на сервитьора. Може дори да се поскарат с него така, между другото, без да влагат много хъс. Когато поръчката пристигне, осъзнават че всъщност не им се яде точно това. Перфектното ястие за тях е онова, което са ви донесли на вас.

Рак

Кара се със сервитьорите

Не се опитвайте да си откраднете картофче от чинията на Рака. Той си ги иска всичките за себе си! Би ви завел някоя квартална кръчма, където познава асортимента и е сигурен в готвача. А в непознато заведение би проучил предпазливо менюто - излишно старание, той като експериментаторският дух ще го подведе и този път. Ракът ще се спре на най-ужасното ястие, стига в менюто да пише, че е поръсено с минзухари и листенца от рози. И, естествено, ще бъде отвратен. Тъй като обича всичко да е перфектно, ще направи скандал, ако в обслужването нещо куца.

Лъв

Поръчва с маниер

Лъвът е направил резервация в скъп ресторант. Оказва се че сервитьорите го познават и помнят предпочитанията му. Той обича качествената храна и добрата компания. Но най-много обича да го настанят със салтанати на масата му и с чупка в кръста да го попитат: "Обичайното ли?" Скъпо вино, изискани мезета, ястия с френски имена. Лъвът знае как да ви зашемети и е достатъчно щедър да плати астрономическата сметка. От вас се иска само да покажете, че сте силно впечатлени. Дори в капанчето на плажа той поръчва с маниера на човек, който е свикнал да му се угажда.

Дева

Винаги получава своето

Девите уж са сговорчиви клиенти, но успяват да получат точно това, което искат. "Нямате таратор?" - пита Девата. "Тогава бихте ли ми донесли една купа, една краставица и едно бурканче кисело мляко, аз сам/-а ще си го направя. А, и малко копър. Ще мина и без чесън." Или: "Напълно ви разбирам. И аз бих постъпил/-а като вас. За съжаление, трябва да си изям салатата, която си нося, тъй като вие тук не разполагате със зрънца от нар." Не се изненадвайте, ако приятелят ви Дева прояви странни хранителни навици - например, ако поиска да му/й донесат първо десерта.

Везни

Обладан от демон клиент

Везните, като едни бонвивани, държат всичко да бъде със стил. Затова поръчват скромно, но изискано, не капризничат. Ако поръчката им нещо се обърка, първо правят забележка. Когато им се извинят, омекват и са готови да приемат дори сгрешената поръчка. "Добре, случва се. Няма проблем, дайте го, ще го изпием/изядем." Но ако сервитьорът е курназ и държи на своето, тогава Везните може да разкрият досега потискана страна от характера си. След това персоналът дълго ще разказва притчи как веднъж в заведението седнал обладан от демон клиент.

Скорпион

Влече го към сепарета

„Прощавайте, колко струва една голяма бира?“ Скорпионът се ориентира по цената дали лу се пие тази или онази марка. Той не е склонен да разхищава и по-скоро би направил компромис с качеството, отколкото да плати незаслужено голяма цифра. Ресторантът, в който би ви завел, тъне в сумрак и мирише на мазе. Нещо в миналите животи на Скорпиона го влече към подземия и хладни гробове. Разбира се, няма как всички те да са издънки на граф Дракула, и все пак… Човек някак съвсем естествено си представя как му поникват сладки вампирски зъби и по брадичката му се стича струйка кръв.

Стрелец

Забележително досаден

„Извинете, може ли една шопска салата, но с повече магданоз, лука обаче го сложете отстрани и не я подправяйте, а ми донесете отделно зехтин.“ Стрелците навярно са най-досадните клиенти, та не бива да се съмняват че преди да им донесат храната, в чиниите им тайно плюе целият кухненски персонал. Дългите менюта ги отегчават. Склонни са да поръчват едно и също, само и само да не се налага да четат и да избират. Но пък са експериментатори, затова, ако забележите клиент да яде чисто черен сладолед (от черен сусам и активен въглен), знайте, че това най-вероятно е Стрелец.

Козирог

Концептуалист в избора

Той ще извика сервитьора и внимателно ще му зададе правилния въпрос: този, който отключва сърцата и на най-високомерните келнери. Около него ще се завихри целият персонал - от управителя на салона, до готвача и евентуално собственика на заведението. Всички те сърцато ще се ангажират да осигурят най-доброто за единствения клиент, който разбира и наистина знае какво иска. Безсмислено е в присъствието на Козирог човек да се напъва да избира храна. Изчакайте, докато Козирогът поръча, и се поискайте същото. Няма да сбъркате.  Той е клиент концептуалист.

Водолей

Храната като средство

Водолеите не са пинтии и щедро споделят храната си. За тях сядането в заведение е социална дейност.  Не са издигнали изкуството на гурмето в култ, както Козирозите или Телците. По тази причина малко вероятно е да направят скандал, ако са им донесли мръсна вилица или погрешната поръчка. Не им е присъщо дълго да обмислят, предвкусват и обсъждат какво ще си вземат за ядене. Това ги отегчава. Тенденцията е в едно и също заведение да правят една и съща поръчка, за да не губят време и умствена енергия в подобни тривиални занимания.

Риби

Забравя си портфейла

На масата бъбрят много, понякога дори с пълна уста. Изпускат прибори, събарят чаши, въобще около тях често става пълен цирк. Макар и да обичат да си хапнат вкусно, по-важно им е да се видят с компанията, да пийнат. Но би било пресилено да се каже, че представителите на знака Риби са безразлични към храната. Напротив - те са взеизвестни хедонисти, дори понякога и лакомници. В съставянето на поръчката си могат да достигнат до висоти на въображението. Не се дразнете, ако се окаже, че са си забравили портфейла и няма с какво да платят – не е умишлено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп