Жената, пребита от двама 18-годишни в село Дреновец: Взеха един стол да ме ударят, но аз не изгубих самообладание

Участник в телефонни измами за над 150 000 лв. е задържан в Габрово

Стартираха „Ученически игри 2019“ в Благоевград

Един месец безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Ангел Джамбазки: „Родител 1“ и „Родител 2“ е дискриминация, въведете пол „+безкрайност“

53-годишна жена загина при пожар в дома си в град Искър

Генералният мениджър на „Силвър Стар” в България Ролф-Юрген Заерле: Новите Мерцедеси изпреварват и самолети в технически план Предлагаме автомобили за по-малко от 500 лв. на месец, защото вярваме в сбъднатите мечти

Българин изчезна на остров Санторини

Горанов: Позицията на ГЕРБ за изборното законодателство се промени заради усещането, че се отдалечихме от хората

Александър Симов: БСП не влиза в политически договорки

Д-р Атанас Мангъров: Няма опасност за плода на бременната жена, болна от морбили

Как руса сервитьорка сервира капучино?

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Оттеглихме промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата

Прокурор Русинова за случая в Нови Искър: Когато Георги е бил арестуван е говорил за МИ-6 и психотропни оръжия

Томислав Дончев: Решението за прага на преференциите беше грешка

Как Лозан Панов пак наруши Закона за съдебната власт Председателят на ВКС пусна “становище”-пасквил от името на Върховния съд 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов упорито се стреми да унищожи и малкото останало доверие към институцията, която ръководи. След като употреби ВКС за предизборно мероприятие в подкрепа на политическите ГМО-та “Да, България” и “Нова Република” в навечерието на предсрочните парламентарни избори, домъквайки в зала “Тържествена” на Съдебната палата компрометираната румънска прокурорка Лаура Кьовеши, сега Панов се включи в редиците на истерично защитаващите непрозрачното “грантово” финансиране на политизирания и олигархично зависим Съюз на съдиите в България или по-точно – на неговата ръководна върхушка. Миналия четвъртък, в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет протежето на ССБ Калин Калпакчиев и Соня Найденова бяха внесли “специална точка”, приемането на която целеше противопоставянето между институциите под формата на критични бележки от ВСС срещу Народното събрание преди окончателното гласуване на промените в Закона за съдебна власт. В крайна сметка, групата лобисти на интересите на олигархията в “правителството на съдебната власт” отново се провали. Точно този отказ на ВСС да се противопоставя на законодателния орган принуди за пореден път Панов да превиши правомощията си и да употреби не просто поста, който заема, но и да въвлече целия съдебен състав на Върховния съд, от чието име бе фабрикувано “становище” относно Законопроект за изменение и допълнение на ЗСВ № 754-01-35. 

На 20 юли 2017 г. Лозан Панов всъщност извърши за пореден път грубо погазване на Закона за съдебната власт в частта му за ВКС. Според чл. 111, ал. 2, т. 6 Пленумът на ВСС е този, който има правомощия да дава становища на Министерския съвет и на Народното събрание по законопроекти. Никъде в т.нар. “становище”, разпространено от Пресслужбата на ВКС, не се посочва кога е бил свикан подобен Пленум, а още по-малко и да се е провел, и кои са темите, които са били разисквани. Според справка в сайта на ВКС, в момента там правораздават около 100 съдии. Командированите във ВКС магистрати нямат право на глас при взимането на решения от Пленума, който може да се свика по искане на председателя на съда или на поне 1/3 от съдиите. Решенията се взимат с мнозинството от присъстващите. Всичко това показва, че т.нар. “становище” е всичко друго, но не и легитимно прието.

Въпросният “документ” със сигурност ще влезе в историята като първото, а да се надяваме и последното, “становище” на най-висшата съдебна инстанция, което всъщност представлява два хвърчащи листа. Текстът на “становището” дори не е поставен на официална бланка на институцията, няма посочени дата и място на приемането му.  

Що се отнася до съдържанието на текста, то той е обиден за институцията Върховен касационен съд. Липсва всякаква обосновка на посочените заключения, които съдържат откровени политически коментари. Липсва позоваване на правен източник, няма и изложена съдебна практика, с които да се обосновават твърденията на “съдиите от ВКС”.  За неюристите трябва да се направи важното уточнение, че за съдия във ВКС се назначават магистрати с минимум 12-годишен стаж. В този смисъл, едва ли има висш магистрат, който би изпитал гордост, ако името му се асоциира с т.нар. “становище” на Лозан Панов, което има всички характеристики на поредния политически пасквил, спуснат от кукловодите на председателя на ВКС, чиято задача е да го институционализира. 

Поредният акт на самозабравилия се председател на ВКС е още един от множеството аргументи за необходимостта, ако не в оставащите малко заседания на настоящия състав на кадровия орган на съдебната власт, то още в началото на мандата на следващия Висш съдебен съвет през есента, да бъде стартирана процедура по импийчмънт на Лозан Панов. България има нужда от Върховен съд, не от пощенска кутия за политически декларации.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. И въпреки всичко изписано и написано…..Панов все още е председател на ВКС,странно звучи,но се чу слух в юридическите среди,че се е договорил за оставането му на поста.Което означава,че настоящият ВСС няма да поиска оставката му.

  2. Кучетата си лаят,кервана си върви….Няма оставки,няма и да има,и Лозан и Калоян ще си разиграват коня , а съдебното правителство ще се прави,че нищо не се случва.Срамота

  3. уважаеми писатели , не следва да сте пристрастни . ако искате да сте обективни наи-напред трябва да проверите всс спазва ли зсв , вие сте и платежоспособни да подарите конституцията на всс и тримата големи , и когато сьдите , когото и да било да про4етете някои ред от изто4ните на право

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.