Шуменски деца с електронна книга за лекарите

Свлачище от скална маса блокира пътя Кричим-Девин

Борис Джонсън е получил кислород, но не е бил интубиран

15-годишна опита да се самоубие, лекари спасиха живота й

Пожар избухна в апартамент в Русе

Ню Йорк може да използва паркове си за погребения на жертвите на COVID-19 като крайна мярка

Полицейска акция се провежда в махала в Благоевград

Ухан отменя и последните ограничения свързани с коронавируса

Шофьор на самосвал пострада тежко от токов удар

Турция лекува пациенти с Covid-19 с преливане на кръвна плазма от оздравели от вируса

Индия ще разреши износа на определено количество хидроксихлорохин

Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

Как може да се купи осигурителен стаж

Моля, да ми разясните при какви случаи и как може да се закупи осигурителен стаж при пенсиониране?

Пита: Емилия Петрова, София

Отговаря Михаела Тодорова, главен експерт в КНСБ, юрист, специалист по трудово право

Осигурителен стаж при пенсиониране може да се закупи в следните случаи:

Лицата са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (през 2017 г. за жените пенсионната възраст при трета категория труд е 61 г., а за мъжете 64 г.), но не им достигат до 5 години осигурителен стаж за придобиване право на пенсия (за 2017 г. за жените се изисква да имат 35 години и 4 месеца осигурителен стаж, а за мъжете – съответно 38 години и 4 месеца).
Лицата могат да закупят осигурителен стаж и преди навършване на пенсионна възраст за времето, през което са завършили висше или полувисше образование, както и времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен „доктор”. Осигурителният стаж се зачита за времето, за което са внесени вноските, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност.
Когато са внесени осигурителни вноски за периоди на обучение по-малки от 5 години, лицето има право да внесе осигурителни вноски след навършване на пенсионна възраст за разликата до 5 години (чл. 9а, ал. 1, 2 и 5 КСО).

Закупуването на стажа става чрез внасяне от лицето и за негова сметка на осигурителни вноски върху минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се, определен със Закона за бюджета на държавното осигуряване към датата на внасянето им. За 2017 г. минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица е определен на 460 лв., а осигурителната вноска е в размерите за фонд „Пенсии” на ДОО за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. – 18,8%. Така изчислено един месец осигурителен стаж струва 86,48 лв.

Внасянето на осигурителните вноски се извършва по банков път в която и да е банка след подадена декларация обр. № 8 в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (чл. 9а, ал. 3 КСО).

Документите, които се представят пред НОИ за зачитане на закупения стаж в зависимост от случая са:

диплома за завършено висше или полувисше образование, или документ за придобита научна и образователна степен „доктор”;
документ за внесени осигурителни вноски;
документ, удостоверяващ срока на обучението или докторантурата (чл. 45, ал. 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж).
За внесените осигурителни вноски по банков път, осигурителният стаж се установява с удостоверение обр. УП-16. Удостоверението се издава от териториалното поделение на НОИ при наличие на постъпили данни от НАП за внесени дължими осигурителни вноски от лицето (чл. 45а, ал. 3 НПОС).

Очакваме въпросите ви на адрес:

1797 София, ул. „Лъчезар Станчев“ 7,

Email: trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. triabva da se pensioniram po zakon do 28.09.2018 ,no ne mi dostigat 2 god.staj….vaprosat mi e, kato sam sas sredno obrazovanie imam li pravo da si zakypia tezi 2 godini ?????

  1. Intersuvam se ,kak stava plashtaneto na osiguritelni vnoski nå studentite konto uchat sega?

 2. Имам още 4 години докато направя възраст за пенсиониране. В момента стажът ми е 38г.и 8м. Имам висше образование и ако сега закупя 4г. стаж ще се увеличат ли класовете ми, които в момента са 1,1 на сто за година стаж?

 3. A хората със средно образование коуто с години неможеха да работят заради кризата по времето ха така наречения преход.Как можем да си закупим осигорителен стаж.

 4. Ами който няма висше или полувисше образование може ли да си закупи стаж?

 5. Вариантите за закупуване на стаж са два: или на целия/част от периода на висше/полувисше образование, или до 5 години недостигащ стаж при пенсиониране, като едното изключва другото.

 6. Уважаема госпожо Тодорова
  Проблема е друг не отнезнанието как се придобива недостиг на осигурителен стаж за пенсия при навършване на години а в ИДЗКСО чл.69 в СИЛА ОТ 15.08.2015г.Болшинството държавни служители от МВР и БА си накупиха недостигащият им осигурителен стаж от времето котгато са са били във ВВУ .и АМВР и в момента си получават пенсия и заплата без да освобождават р.м.Дори след пределната въздраст е това е проблема за пенсионерите .Едни немогат да се пенсионират дори и да ги купят недоктига на само пет години аим трябват и още още – други като горните веднаж държавата им плаща осигуровки и застраховки и всички соц.придобивки и отново като пенсионери и работещи продължават да им плащат осигуровките .Като вземат даси плащат сами след пенсиониране осигуровките при работа не ще има противопоставяне на пенсионерите от държавния и частен сектор Отпадането на изискването на чл.94 ал.2 от КСОза прекратяване на осигуряването за да може да бъде отпусната пенсия за осигурителен стаж и въздраст създаде хаус в пенсионната система и противопоставяне едни на други . и протестите за още по високи заплати .

 7. По принцип все още не съм доближил пенсионна възраст, но обмислям възможността да закупя възможния стаж (за годините ми в Университета), с цел:
  1.) да ги заплатя докато имам повече финансова възможност (предполагам точно преди пенсиониране ще ми е по-трудно);
  2.) да използвам по-ниската ставка (доколкото плащането е процент от минималната заплата, този разход само ще се увеличава във времето);
  3.) да използвам възможността докато я има (предполагам в бъдеще може и да променят законодатеството).

  Въпросите ми са два:
  1.) Възможно ли е такова закупуване на стаж?
  – при положение, че реално все още не съм в процедура по пенсиониране ?

  2.) Стажът закупуван по този начин, обвързан ли е задължително с „Класа прослужено време (възнаграждението за придобит трудов стаж) по Кодекса на Труда ?
  – Т.е. ако си платя дължимите суми за 5 години (учебното време прекарано от мен в Университета), това ще увеличи ли трудовия ми стаж с +5 години и респективно работодателя ми е да е задължен да го добави в общия ми трудов стаж до момента и респективно това да увеличи заплатата ми с 3 % (5 години стаж * 0,6 % за година) ?

  Това пък в някаква степен би компенсирало частично във времето този значителен разход в момента, които бих направил.

 8. А как може Михаелке човек да си закупи акъл:))) нали сега при димохрасията всичко се закупува и струва паренца:)) Та колко струва 1 кило акъл…По времето на Живков Галке е нямало безработни, защото Живков е бил лош и е тормозел хората да се мъчат да работят, вместо да лъжат, да си отворят банка, да си откраднат некое жилище, земя..да станат политиханци:) и да се наслаждават на живота без да се трудят:) Сега Михаелка ше ни обясни откъде да си закупим лесен/задоволен живот, без работа:) Мерси предварително:))

 9. От къде се взима документа, удостоверяващ срока на обучението ?

  1. Откъдето си завършил,но освен за стажа си подготви стотачка и за таксата за документа.

 10. Закупените години трудов стаж зачитат ли се за трудов стаж за страни от Европейския съюз!

 11. Работил съм 8 години в Австралия, но се оказва че няма сключено споразумение за признаване на трудовия стаж между България и Австралия.
  След една година ми предстои пенсиониране в България. Решил съм да закупя трудов стаж за времето на следването ми в Техническия Университет – 5 години. Какъв документ е необходимо да попълня и от къде да го взема?

 12. Може ли човек да си закупи студов стаж нямам поради причината имах здравословен проблем а тук да започнеш работа навсякъде те осигоряват на минималната заплата която сега е 510 лева това за страната мисля че е един от най големите проблеми искам да ми отговорите мога ли да си закупя трудав стаж в момента,

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.