Как реагираха по света след забраната на Тръмп за влизане в САЩ

Техеран реагира най-остро на обявения вчера указ на американския президент Доналд Тръмп, забраняващ на граждани от седем мюсюлмански страни, сред които и Иран, да влизат в САЩ. Забраната засяга много иранци с роднини в САЩ и сега те няма да могат да посетят роднините си за персийската Нова година през март.

Реципрочната реакция на Иран на американската забрана за влизане на ирански граждани в САЩ няма да бъде валидна със задна дата, за разлика от съответната политика на Щатите, заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ДПА.

"Всички притежатели на валидни ирански визи са добре дошли", написа Зариф в Туитър и допълни: "Макар че уважава американците и прави разлика между тях и враждебната американска политика, Иран ще вземе реципрочни мерки за защита на гражданите си".

Германската канцлерка Ангела Меркел от своя страна заяви, че указът на американския президент Доналд Тръмп , забраняващ влизането в САЩ на граждани и бежанци от няколко предимно мюсюлмански страни, е погрешен и не може да бъде оправдан със съображения за сигурност. Това заяви в Берлин нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

"Тя е убедена, че дори необходимата решителна борба срещу тероризма не оправдава поставянето под общо подозрение на хора с определен произход или определено вероизповедание", посочи Зайберт.

Канцлерката изразява съжаление за наложената в САЩ забрана и е изразила своята загриженост по този повод пред президента Тръмп в телефонния им разговор вчера, посочи нейният говорител. Тя е напомнила също така, че Женевските конвенции изискват международната общност да приема бежанци от войни по хуманитарни съображения, добави Зайберт.

Той каза още, че германското правителство сега ще разгледа последствията от американската забрана за германски граждани с двойна националност и "ще защитава техните интереси, ако се наложи, пред нашите американски партньори".

Белгия също не подкрепя решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за отмяна на достъпа на гражданите на няколко държави с мюсюлманско вероизповедание, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на говорител на премиера Шарл Мишел.

Белгийският премиер е отбелязал, че подобно решение е право на суверенна държава. Същевременно белгийските власти ще се опитат по дипломатически път да получат обяснение за решението на Вашингтон. Белгия заявява, че няма да вземе пример от подобно решение.

Премиерът Мишел отбелязва, че предстои да се проучи дали решението на Тръмп би засегнало белгийски граждани. Мюсюлманите в Белгия са около седем процента от населението, като основната част от тях произхождат от Мароко и Турция, а по-малобройни са дошлите от Тунис и Алжир. Белгийските мюсюлмани пристигат в Европа през ХХ век покрай нуждите от работна ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят