Вижте резултатите от европейските избори на базата на вота в 27 държави

„Алфа Рисърч“ от 100% паралелно преброяване: „Демократична България“ не прескача бариерата, ВМРО вкарва втори евродепутат

„Галъп интернешънъл“ от 100% паралелно преброяване: Пет български формации в Европарламента

На 27 май 2019 да почерпят

Кънчо и Андрей отново на висота

Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Как се организира „Бягство от Крим”?

Димитър Христов, Светослав Нахум, Иван Есенски, Н. пр. Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Но един вариант на многото отговори читателят ще открие в новия сборник с разкази на Светослав Нахум, който представи книгата си „Бягство от Крим” (2019) на 17 април в галерия-книжарница „София-прес”. Събитието беше уважено от писатели, преводачи и от представители на украинската общност у нас, начело с Н. пр. Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България.

Премиерата беше замислена като една среща-разговор за призванието и ролята на литературата като съпротива срещу всички форми на насилие и агресия, в името на свободата на словото и свободата на съвестта.

Н. пр. Виталий Москаленко сподели впечатленията си от прочита на разказите, включени в сборника: „Тази книга ми напомня разкази на Калин Донков, също ме навежда към творби на Хемингуей – една висока естетика, постигната с прости средства. Всички разкази са изключително интересни – за Босна, Барселона, Прага, Ню Йорк.

„Бягство от Крим” разкрива страшните събития, която ние преживяхме в Украйна – тази престъпна окупация на Крим. Събитията са описани с талант, по художествен начин е внушена правдата, никой не би останал безразличен към описаното. Признателен съм на Светослав Нахум за неговото майсторство! Тази окупация поражда и съвременни алюзии с други държави. Благодаря на Министерство на културата и на Съюза на българските писатели, които са помогнали посланието да стигне до много български читатели! Това е една сериозна, тежка със своето значение книга”.

Сюжетът на разказа се движи от емоцията в спомените на украинката Таня, която след началото на войната е намерила спасение на българска земя, но нараненото й съзнание я връща непрекъснато към ужаса на окупацията и мириса на смърт. Виждаме нечовешко отношение към украинците, които на референдума в началото на войната гласуват против руската намеса на суверенна Украйна. Способите на принуда напомнят терора на Сталин, който всички ние мислехме, че отдавна е в историята и никога няма да се повтори.

Събитието се водеше от поета Димитър Христов, а колегата му Иван Есенски направи анализ на белетристичните похвати и стилистични особености, характерни за автора. „Бягство от Крим” е издание на „Мултипринт”, което е финансирано по програма „Помощ за книгата” на МК.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.