Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Как се справят гърците с “короната” Страната дава 3,8 млрд. евро на засегнатите граждани и фирми

Коронавирусната криза нахлу в Европа и Балканите като цунами, унищожаващо икономическите стълбове на държавите, хвърляйки в паника от една страна финансовите борси, от друга – социалните слоеве на обществото с тенденция да помете застаряващото население на планетата. И ако паниката е един от лостовете на унищожението, то философското отношение на гърците към кризите с които свикнаха и силната им обвързаност като нация, особено в трудни моменти, е спирачката на този лост. Доказателство за това е поредния ход на гръцкото правителство, което отвори държавната хазна и започна да разпределя пари, за да се справи с бурята на коронавируса.

В сряда сутринта трима министри на съвместна пресконференция обявиха, че Гърция ще подпомогне с 3,8 милиарда евро засегнатите от настъпилата криза работници и фирми. На заседанието на Еврогрупата, което предшестваше това решение, страните от еврозоната решиха да облекчат фискалната дисциплина за всички страни-членки, признавайки, че европейските икономики се нуждаят от горещи пари, за да не се срине икономиката на държавите. Гърция приветства това решение, тъй като след тежката финансова криза тя се ангажира с 3,5% бюджетен излишък годишно, за да изплаща дълговете си.

В същото време Еврогрупата реши да не включва в бюджетните цели разходите, които страната ще направи директно за коронавируса, и разходите за миграцията. Комбинацията от тези мерки бе трамплин за гръцкото правителство, което получи значителна сума, която ще бъде разпределена приоритетно до края на м. март. И така Гърция обяви, че вади 2 милиарда собствени средства и 1,8 милиарда от Европа, за да помогне на народа си.

Според изявления на премиера Кириакос Мицотакис и тримата му министри, всеки работещ в предприятие, чийто бизнес беше спрян след решение на правителството, ще получи 800 евро за покриване на разходите си до края на м. април, както и пълно застрахователно покритие за работници, чиито договори се прекратяват. Също така се отлага плащането на данъци и осигурителни вноски за период от четири месеца. Тоест семейство с двама работещи ще получи 1600 евро и няма да плаща нищо на държавата до края на м. юни. Ако затварянето на предприятията продължава, тези 800 евро могат да бъдат платени отново в началото на м. май. Значителна глътка въздух за притиснатите от заплахата на коронавирус гърци. Едно психическо облекчение, което ги освобождава от финансовите тежести, за да мислят в посока оцеляване.

Фирмите, които са напълно затворени, или тези, които продължават да работят, но с намален оборот, ще бъдат значително подпомогнати, но при едно условие. Нямат право да уволнят нито един работник. Държавата се ангажира да плаща осигурителните вноски за работниците до м. септември. Предприятието няма да плаща данъци, ДДС и други задължения за същия период. Тези, които имат бизнес-заеми в банки, ще плащат лихва само за четири месеца. Автоматично се отпуска на всяко предприятие и в зависимост от неговия оборот и персонал, безлихвен заем до 30 000 евро, който ще бъде изплатен във времето и след дълъг гратисен период. Специално за тези 30 000 евро министрите предрекоха, че може дори да бъдат изцяло подарени.

Предприятията, които са затворени напълно, или тези, които се помещават в наети сгради, ще плащат на собственика на сградата 60% от наема. Същото важи и за работниците от предприятията, които са спрели да функционират и живеят със семействата си под наем. Собствениците на жилища и собствениците на предприятия, които ще загубят тези 40%, държавата ги освобождава от всичките си държавни данъчни задължения. Ето как загубите от кризата се разпределят спрямо всички социални слоеве.

Засега банките обявиха, че ще протегнат ръка само на бизнес заемите, но гръцкото правителство ги притиска да преустановят плащанията и на ипотечните заеми на милиони граждани. Според банкерите искането е трудно, тъй като ще се засегнат балансите на гръцките банки, но е сигурно, че в крайна сметка ще се намери някакъв компромис, така че гражданите да могат да плащат по-малки вноски, без да намаляват жилищните си заеми.

Гражданите ще ползват облекчения за плащане и на ток и вода, които ще бъдат обявени през следващите дни. Гръцкото правителство изчислява, че коронавирусната криза вече е затворила около 220 000 малки и големи предприятия с 600 000 служители. Други 200 000 не се затвориха, но работят с изключително ниски или почти нулеви обороти. Изчислява се, че общо около 2 000 000 работници в Гърция ще бъдат засегнати.

Трагедията за гръцката икономика е колапсът на туризма, който е най-големият източник на приходи и генерира 1/5 от БВП на Гърция и над 1/4 от работните места в страната. Всички договори са анулирани, хотелиерите са задлъжнели, тъй като са направили ремонт и са се снабдили с провизии за летния сезон, докато работещите в туристическия бранш нямат никаква надежда да бъдат наети на работа. И въпреки че тези 3,8 милиарда, които вече се разпределят, изглеждат много пари, в крайна сметка не са и толкова много, имайки предвид, че през 2019 г. приходите само от туризъм в Гърция бяха 18 милиарда долара.

И тази биологична война ще приключи, но за да оцелеем, трябва да се измъкнем от токсичната мисловна среда и да запазим разсъдъка и здравето си непокътнати!

 

Деликатни времена за страната

Пандемията се появи в деликатни времена за Гърция. Икономиката претърпя тежка депресия, която има малко паралели в историята. Гърция продължава да бъде под мониторингова програма, след като излезе от спасителната си програма през август 2018 г. и обеща годишен излишък от 3.5% от БВП до 2022 г. В момента целта на правителството е да понижи този процент, за да има фискално пространство и възможност да се справи с последиците от пандемията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.