Как шефът на РЗИ разля олиото

Кадър от Нова телевизия

Поуката за клетниците от НОЩ 

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) Данчо Пенчев е подал оставка, която е приета незабавно от министъра на здравеопазването.

Пенчев се прощава с поста, след като повереното му РЗИ свали преждевременно карантината на премиера Борисов, а после самият премиер съобщи, че се е заразил с коронавирус. Новината за оставката идва и след като въпросната РЗИ карантинира спешно президента Радев, с което визитата му в Естония се провали, а после бързичко го декарантинира - след два отрицателни теста или, с други думи - след дъжд качулка.

Дали тези гафове на високо равнище са отворили на г-н Пенчев очите? Ако мислите така, значи не сте го чули как обяснява, че падането на карантината не ставало на случаен принцип, а можело да се прави за хора на определени позиции.

Отде ги вади тия щуротии? Вероятно от собствения си опит в угодничеството и умилкването пред големците. Не може да е от нормативите, както твърди, защото нищо подобно не пише нито в Закона за здравето, нито в някоя от заповедите на здравния министър.

Да, постъпил е неправилно, но не е виновен той, а са му заповядали, жалят го приятелите му. Може и да е така. Но е крайно време у нас и началниците, и подчинените от всякакъв ранг да се научат, че наказателно-административната отговорност за всяко действие или бездействие е лична. Тя се носи на собствен гръб и няма как да се прехвърли нагоре, понеже, както е казал народът, загазиш ли - и Бог е високо, и цар е далеко.

Та така - с Пенчев каквото било, било - разлял е вече олиото... По-интересният въпрос е колко още клетници, подмазвайки се и те, ще се подхлъзнат като него. Кои са клетниците ли? Това са всички тези членове на НОЩ, чиновници и доктори, строени срещу коварния вирус, които не смеят не само да предпишат нещо принципно, а и да въздъхнат даже съобразно медицината, ако въздишката им не е политически съобразена и съгласувана.

За тях има ли спасение? Има. Ако помнят участта на сгафилите си колеги и не забравят написаното в учебниците, които са чели.

Коментари

Задължително поле