Калин Вельов - Усмивка в парламента

Музикантът Калин Вельов положи клетва като депутат от парламентарната група на ГЕРБ. Той ще заеме мястото на подалата оставка депутатка Джема Грозданова, която оглавяваше Комисията по външна политика. След оставката си Грозданова написа във фейсбук: „Вярвам, че гражданите на България имат своята роля във вземането на решения. Комбинацията от възпитание, придобити умения, образование и житейски опит ми дава основание да мисля, че към момента не мога да бъда полезна в сферата на моята дейност. Затова подавам оставка”.

Поведението на Грозданова е лесно обяснимо. Широката публика разбра, че депутатка с името Джема Грозданова съществува, едва след като тръгна да бяга от кораба, но и по вероятна покана на друг капитан на строящ се плавателен съд - Цветан Цветанов.

Калин Вельов е популярно лице и след клетвата му в Народното събрание мнозина коментираха, че се качва на потъващ кораб. Ако го преведем на музикален език, трябва да използваме и музикалната лексика. В нея съществува един термин „крешчендо” - усилването на звука. Обратното е „декрешчендо” - затихване. Така че перкусионистът може спокойно да се нарече „депутат в декрешчендо”, но това не трябва да се бърка с „диминуендо”, което освен че означава затихване на музиката, е и забавяне на темпото. При Калин няма никакво забавяне и декрешчендото на парламента не означава „al niente” (пълно затихване, б. р.), а просто преход. Бавно и търпеливо музикантът навлиза в политиката и както всичко, с което се захваща, е последователен и търпелив - напук на емоционалния си характер.

„От години се интересувам от сериозни теми, следя новините, имам отношение към политиката. Надявам се в бъдеще все повече хора от различни области на живота, да имат отношение към политиката, включително и от областта на културата. Какво означава професионален политик? Нима Роналд Рейгън е бил професионален политик, когато е издигната кандидатурата му за президент?” - мотивира включването си в листите на ГЕРБ на последните парламентарни избори музикантът.

Калин Вельов е роден на 18 юни 1973-а в София. Хваща се с барабаните на 10-годишна възраст, когато родителите му го записват в детската група „Пим-Пам”. Прочутият композитор Борис Карадимчев, който ръководи групата, го харесва и така тръгва музикалната му кариера. През 1988 г. е приет в Музикалното училище „Любомир Пипков”. Джазът е неговата територия. Калин е първият барабанист на джаз фюжън група „Акага”, където свири от формирането на групата през 1991 до 1998 г. „Акага” е студийна група към БНТ и участва във всички престижни музикални фестивали в страната. Участват и два пъти в един от най-престижните джаз фестивали в света - този в Монтрьо.

Калин обаче става истинска звезда, когато е част от Ку-Ку бенд. Неговата усмивка и заразителният му смях се превръщат в позитивната емблема на оркестъра на Слави Трифонов и Маестрото.

През август 1999-а заминава за Холандия, където учи в латино отдела на Консерваторията в Ротердам. Паралелно участва в групата Project 2000, а две от песните им са пуснати по холандската версия на MTV. Групата осъществява много турнета и концерти в Централна Европа. Освен това Вельов работи с множество холандски диджеи, а през 2001 г. стартира съвместен проект с Нина Николина. По време на престоя си в Холандия свири в множество латино, джаз и електро формации. През 2004-а завършва Консерваторията и се завръща в България.

Заедно с Нина Николина записват албум, като песните в него са изцяло композирани и аранжирани от Вельов. През 2007 г. основава група Тумбаито, които свирят латино и салса. През 2011 г. издава самостоятелния си албум „Две лица”.

Скоро ще завъртят десет години заедно със съпругата си Диана. Двамата имат една дъщеря - Карина.
„Откакто се роди Карина, аз също страдам от несподелена любов. Непрекъснато искам да я целувам, да я мачкам и да я гушкам, но тя не обича, защото є бода с брадата и към момента ме отхвърля, но се надявам това да се промени. Любовта ми към нея е най-силното нещо на света и сега се замислям, че може би точно тя ми връща за това съкрушаване на толкова сърца, което съм предизвикал и си вика - сега да видиш какво е!”
За Калин казват, че е най-усмихнатият музикант на родната сцена. Но кои хора се усмихват?

„Моят опит е, че най-усмихнати са хората в най-бедните държави. Много усмихнати хора видях и в Гренландия, където е супер студ, но местните са много ведри и приятни. Още по-усмихнати хора видях в Индонезия и на остров Бали, които живеят в бамбукови бунгала и единственото нещо, което правят през деня е да ловят риба. Там хората са супер щастливи и доволни, за разлика от тези в Европа, където имаме купища неща, но да видиш усмихнат човек е рядкост, особено в България”, казва новият депутат.

Защо да не е депутат?

Не виждам нито една причина защо музикантът Калин Вельов да не може да гласува в Народното събрание за ГЕРБ както го е правила зъболекарката Джема Грозданова. Че и след като зъболекар може да е шеф на комисията по външна политика, защо да не може музикант да е.

Владимир Каролев

Решава всички проблеми

Калин е човек, на когото винаги можеш да разчиташ и в професионален, и в личен план. Отговорен, обоснован, амбициозен, работяга, добронамерен и справедлив, докато... някой не стъпи накриво. Ние музикантите се шегуваме, че ако има някакви проблеми в организацията на един концерт, Калин върви напред и ги разрешава, така че малко след него всичко е наред и спокойно.

Нина Николина, певица

Слънчев, усмихнат, позитивен

С Калин се познаваме от много години - както винаги слънчев, усмихнат, позитивен, със слънчева усмивка. Не се промени, освен в професионален план. Той израсна много, превърна се в много добър продуцент и съм щастлив, че го познавам. Той е екстремист - по това се различаваме може би, иначе и аз обичам хората. Вече е кротък и изключителен баща. Много е мил, бди над семейството си. Той заслужава да бъде лидер. Винаги, когато искам да ми е хубаво, му звъня по телефона.

Живко Петров, музикант

Винаги е държал на позицията си

Гледам, че мнозина са се възпалили, че моят колега Калин Вельов става депутат от ГЕРБ. Да ви кажа, Калин беше в листата на ГЕРБ преди почти 4 години и винаги ясно се е дефинирал като човек от ГЕРБ, така, че не разбирам реакциите ви. То е от ясно по-ясно.

Венци Мицов, политик и музикант

За концертите си с Лили Иванова

Калин е част от трупата на примата на българската поп музика - Лили Иванова, когато прави концертите си в Москва и не само там.

„Тя е тежък професионалист, изпипващ купища подробности и определено е на един много строг режим, включително и хранителен. Страхотна е и мога само хубави неща да кажа за нея. Много ми е приятно, като я видя - да я прегърна и да я гушна, каквато е мъничка и фина. Същевременно тя е много корава и издръжлива физически, например правим три часа репетиция, а после още три часа участие, след което се пътува, понякога и цяла нощ. Много силен и готин човек.”

Коментари

Задължително поле