Калоян Паргов: Обратното броене за Кабинета "Борисов 3" започна, ерозията ще се засилва

Снимка: Архив

Обратното броене за Кабинета "Борисов 3" започна, а ерозията ще се засилва. Това прогнозира председателят на БСП - София Калоян Паргов пред "Канал 3". Според него в партия ГЕРБ вече се наблюдава процес на създаване на вътрешна опозиция, а центровете са два - единият е в Парламента, а другият - на "Дондуков" №1.

"Предсрочните парламентарни избори са неминуем и реалистичен край на това управление, категоричен е Калоян Паргов. - През следващата година, освен европейски и местни избори, очевидно, че ще има още едни. Ще гласуваме три пъти за щастие. Натам отиват нещата. Единственият въпрос е дали ГЕРБ ще хвърли оставка или БСП ще свали ГЕРБ от власт".

Калоян Паргов добави, че няма сила, която да изкара хората на улицата да протестират, ако властта не ги е предизвикала със своите действия или бездействие. "Оставката на Валери Симеонов съвсем очевидно е закъсняла и няма да реши нито един проблем на управлението в момента, смята той. - ГЕРБ в момента са заложници на Обединени патриоти, а Обединени патриоти са заложници на властта. Още в началото на мандата на това управление казах, че Обединените патриоти не бива да се съмняват в едно - че ще ги сполети същата съдба като тази на Реформаторите и се оказах прав".

Председателят на БСП - София е категоричен, че липсата на доверие във властта и институциите означава само едно - това управление вече е нелегитимно. "Намираме се в състояние на политическа криза, която все повече се задълбочава, коментира Калоян Паргов. - Фактът, че майките ще продължат да протестират, докато оставката на Валери Симеонов не бъде гласувана в парламента, защото се страхуват да не бъдат излъгани, е много показателен. Това означава пълна липса на доверие във властта и институциите. Която пък напълно отнема легитимността на настоящото управление".

Според Калоян Паргов фактът, че в малката коалиция започнаха един на друг да си искат оставките, също е доказателство за засилващата се политическа криза в държавата. "Волен Сидеров искаше оставката на Валери Симеонов – получи я. Сега поиска и тази на Красимир Каракачанов. Сигурно и нея ще я получи…, коментира той. - Един от най-големите дефекти на управлението на партия ГЕРБ обаче е обезличаването на институциите чрез начина, по който консумира властта. Властта не бива да се търгува. Властта е ужасът на политика и всеки, който е минал през властта го е осъзнал. А най-големият дефект на властта на ГЕРБ е начинът, по който се разходват милиардните бюджетни излишъци - с постановления на Министерски съвет, а не по бюджетни политики. Използват тези средства, за да потушават огнищата на социални напрежения. А това е, меко казано, непрозрачна политика. Нужно ли е да изброявам повече дефекти?! По този начин институциите се обезличават, спират да работят, атрофират, гражданите губят доверие в тях и идва кризата".

Коментари

Задължително поле