Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Коледните дръвчета могат да бъдат засадени след празниците в парк „Артилерийски”

Калоян Паргов: Проблемите в „Обеля“ са много и протестът на гражданите е логичен Хората питат защо СО не инвестира средствата от техните данъци за ремонти в квартала им, каза председателят на групата на БСП в СОС

Проблемите в столичния квартал „Обеля“ са много и протестът на гражданите е съвсем логичен. Това коментира председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той присъства на протеста на живеещите в „Обеля“-1, които се събраха в пространството между блокове 116 и 117 край вече направен изкоп за изграждане на нова жилищна сграда. Поводът за недоволството на гражданите е именно поредният случай на строеж в междублоковото пространство, който отстои на по-малко от 10 метра от вече съществуващите жилищни сгради. Калоян Паргов пое ангажимент да организира среща на представители на протестиращите от „Обеля“ с главния архитект на София Здравко Здравков. На нея всички заедно да разгледат подробния устройствен план и да обсъдят възможностите за разрешаване на проблема с изграждането на нова сграда в пространството между блокове 116 и 117.

„Хората са притеснени от бума на строежи в „Обеля“. По документи всичко е законно, но противоречи на обществения интерес най-вече заради близките отстояния на новите сгради от съществуващите вече блокове. Освен това, новите строителства уплътняват терените и не остава място за детски площадки и градинки, коментира Калоян Паргов. – Наред с тези проблеми, гражданите засегнаха и един изключително важен въпрос, за който ние, общинските съветници от БСП, отдавна говорим. Става въпрос за това, че средствата от данъците, които събира Столична община от жителите на София, са насочвани главно в централните части и в големите инфраструктурни обекти. А в кварталите като „Обеля“, в които живеят две трети от софиянци, не е инвестиран един лев от времето на социализма. Става въпрос за поддръжка на вътрешнокварталната инфраструктура. Също и за изграждане на паркинги. Защото паркирането е един от големите проблеми, който от центъра се пренесе в крайните квартали. Навсякъде около жилищните блокове пространствата са превърнати в паркинги, включително и зелените площи“.

kaloyan_pargov_protest-v-obelia_25-11-2018-2

Гражданите от „Обеля“-1 настояват за изграждане на още една детска градина в квартала. „Напълно основателно искане, предвид факта, че броят на живеещите в София нараства с по 25-30 000 души годишно. Освен нови места в детските градини, този факт предполага още нови паркоместа, нови бройки в училище, нова натовареност на здравните заведения. Решението на всички тези проблеми лежи на плещите на Столична община. Което означава, че управляващите в Столична община са длъжни да планират по-добре и по-целесъобразно изразходването на средствата. И да ги насочват към районите на София, в които решаването на проблемите не търпи отлагане. Като в „Обеля“ и останалите крайни квартали“.

На протеста в „Обеля“-1 хората споделиха всичките си притеснения от неудобствата в квартала и инициираха подписка за 7 от най-належащите за разрешаване проблеми. Хората искат ограничаване на непрекъснатото застрояване на зелените площи, като по този начин се лишават децата им от места за отдих и игра, осигуряване на повече паркинг места за живеещите, тъй като предвид разрастващото се строителство всеки ден намалява възможността за свободно паркиране, изграждане на нови спортни и детски площадки, както и поне още една детска градина в „Обеля“-1, ремонт на вътрешнокварталните улици и подобряване на инфраструктурата, цялостен ремонт на ул. „Обелски могили“, включващ изграждане на дъждоприемни шахти, тротоари и настилка, ограничаване на презастрояването на квартала и пълна проверка на започнатия строеж в пространството между блокове 116 и 117.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.