Калфин: БСП подари изборите на ГЕРБ. Първанов: Здравите сили победиха здравия разум

С решението си да прекрати преговорите за общ кандидат-президент, БСП подари изборите на ГЕРБ. С решението си, ръководството на БСП изгуби изборите. Това каза на пресконференция зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин, предаде "Фокус".

„АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и „Позитано“. Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Аргументацията, че БСП не може да преговаря с по-малки партии, е недопустимо. Държим на основни демократични принципи в нашето общество“, заяви Калфин.

Той посочи, че разделението на по-големи, по-малки, по-високи, по-ниски, с различен цвят на косата, е неприемливо. „АБВ ще предложи алтернатива. Ще защитим тезата си, че кандидатурата не трябва да бъде жертва на партийни интереси. Ръководството ще направи необходимите консултации и ще обявим как ще участваме в предстоящите избори“, каза още Ивайло Калфин.

„На заседанието днес приехме решение, свързано с пресконференцията и съобщението на БСП, в което обявихa, че прекратяват преговорите с АБВ за издигане на обща кандидат-президентска двойка. Оценяваме досегашната позиция на АБВ, която е правилна и отговорна. Предприехме действия за издигане на единен кандидат още преди месеци, който да има широка подкрепа и да има шансовете да спечели. Търпеливо изчакахме всички процедури“, заяви Калфин.

Той посочи, че са приели да не участват членове на ръководството. „Подкрепихме един от кандидатите, изпъчен от БСП. С решението си да прекрати преговорите си на този късен етап, ръководството на БСП породи политически страх и некоректност. Прояви пълна липса на качества. От АБВ няколкократно и публично настоявахме да бъде издигнат кандидатът от инициативен комитет“, добави Калфин.

По думите му е бил отстранен силово един от основните кандидати за президент. „Днес вече е късно за инициативни комитети. Днес е време за партийни решения“, каза още Ивайло Калфин.

Признавам, че вчерашното решение на „Позитано“ ми напомня, че очевидно здравите сили победиха здравия разум. Това каза на пресконференцията председателят на АБВ Георги Първанов.

„Понеже разполагаме и с проекта „Нинова“, ще посоча, че са на лице две разлики. Първата е свързана с наименованието на коалицията. Ние предложихме „Коалиция за България“, което е предишното на лявата коалиция. Име, с което левицата е печелила много избори и е утвърдено и разпознаваемо. То е в съзнанието на левия избирател“, заяви Първанов. Той посочи, че в предложението на „Позитано“ е записано като име на коалицията „БСП – АБВ“ с вариант „БСП лява България в коалиция с АБВ“.

„След 4 години те предлагат да подпишем споразумение с име за коалиция, в което се съдържа името на АБВ. По-добре е да има нещо патриотично в името на коалицията. Смутени са, че не могат да дадат повече власт на ген. Румен Радев. За всичко друго нещата се даваха в ръцете на Корнелия Нинова – да разполага с финансите и да представлява коалицията“, допълни Първанов. Той добави, че трябва да се извини на колегите от АБВ за това, че твърде често направил компромиси, надхвърлящи границите на нормалната позиция.

„Нинова изви ръцете на ген. Радев да даде съгласие преди излизането на указа. Кому беше нужно това?“, попита Георги Първанов.

 

Коментари

Задължително поле