Кал от чешмите

Странни са обясненията на Гавалюгов по време на предния му мандат за перманентната криза

Кметско бездействие оставя Ботевград на сухо

Иван Гавалюгов започна сегашния си мандат с фалстарт със сигнал за конфликт на интереси

Хората в Ботевград и околните села вече са свикнали с пресъхналите чешми. Ако в домовете им има вода, но тя тече кална и абсолютно негодна за пиене. Опашките за вода пред градските чешми са обичайната гледка в Ботевград.

ВиК - мрежата в Ботевград е надупчена незаконно като сирене, а стопанисването на водата на града от язовир “Бебреш” от поне 10 години е безконтролно. За това алармира в свои разследвания още преди месеци екип на “Труд”.

Фактите са категорични - кметските управи в Ботевград до този момент са гледали само своите мандати, но никой от управниците в града не е решил грандиозния проблем с питейната вода на хората от общината. Водите на Ботевград изтичат през изгнилите тръби направо в земята, а цялата инфраструктура е в плачевно състояние, защото не е сменяна от десетки години. Загубите надхвърлят 70 процента по цялото трасе.

Специализираната прокуратура се самосезира от публикации в медиите и изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града. Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир “Бебреш”, който е основен водоизточник на Ботевград и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани. Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ “Бебреш”.

Твърде любопитни, а на моменти и странни са обясненията на градоначалника по време на предния му мандат за перманентната криза с водата в Ботевград. Ако се съди по изказванията на Гавалюгов от последните близо 5 години, причините се крият “от чиновнически саботаж на водните проекти в министерствата, до липсата на дъжд”.

Предшественикът на Гавалюгов - Георги Георгиев, също неглижира големите водни проблеми на общината. Неговата теза била “да не се заравят пари в земята”, а да се строят големи и видими сгради. “Грижата” за водоснабдяването на община Ботевград се изявила тогава в построяването на няколко стубленски чешмички и на няколко и до сега неработещи пречиствателни станции. Въпреки изричното условие водата от язовир “Бебреш” да минава през пречиствателна станция “Чеканица”, за да могат хората да я употребяват за битови нужди, тя не работи.

В поредица от разследвания “Труд” показа истината за безводието в Ботевград.

 

Кметска пропаганда

Гавалюгов започна поредния си мандат с лек фалстарт, тъй като след местните избори през октомври срещу него имаше искане за отстраняване по сигнал от 2015 година за конфликт на интереси. Все пак Гавалюгов запази поста си след двучасово заседание, на което с 4 гласа “За” и 9 гласа “Против” ОИК реши, че няма основание за отстраняването му. По време на дебатите в залата не бяха допуснати медии.

А веднага след това Гавалюгов свиква градски митинг. И понеже знае, че регулярният проблем с водоснабдяването веднага ще му се сложи на кметското бюро обвинява за сухите чешми неработещ МВЕЦ, който източвал язовир “Бебреш”. ВЕЦ-ът, собственост на фирма на Валентин Златев, не отклонява вода от язовир “Бебреш”, който снабдява Ботевград с питейна вода. Това е установила извършена проверка от служители на “Напоителни системи” ЕАД. Въпросното съоръжение не работи от почти 2 години. Гавалюгов измисля и друга причина, пак свързана с МВЕЦ “Бебреш”. Централата не е трябвало да бъде строена там и “има доказателства, че често работи извън обхвата на тяхното разрешително”.

 

Фактите

МВЕЦ „Бебреш” не работи от 2018-а година

Основният ползвател на вода от “Бебреш” е водното дружество “ВиК”. Освен него, вода от язовира със съответните разрешителни ползват още МВЕЦ “Бебреш”-с. Врачеш, Оранжерията в Трудовец, фирмата производител на сокове “Бовис”-Трудовец, една кравеферма, една дървообработваща фирма. Според собственика на язовир “Бебреш”-“Напоителни системи”, годишното количество вода, което всички други ползват, е незначително на фона на водата, която взема от язовира “ВиК”. При кризата през 2017 г. от дирекция “Собственост и наеми” в “Напоителни системи” официално обяви, че “ВиК” използва “множество на брой незаконни отклонения (байпаси) - поне 17 на брой”. Оказа се, че общинското тогава водно дружество де факто незаконно източва вода от язовира. Проблемът стигна дори до главния прокурор.

Несъстоятелни са твърденията, че проблемът с водата е предизвикан от МВЕЦ “Бебреш”. МВЕЦ “Бебреш” не работи от 25.09.2018 година. В рамките на цялата 2019 г. е пускан само два пъти за по 5 дни за профилактика - веднъж през май и веднъж през юни, с всички разрешения за това. И двата пъти водата в язовира е била над 8 метра.

 

ДАНС проверява по конкретни указания на спецпрокуратурата

1. Да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в аз. „Бебреш”, както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига.

2. Да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини.

3. Да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз. „Бебреш”, в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване