Камала Харис - Фаворитката

Моето име означава лотус - цвете, което е символ на значимостта в индийската култура. Лотусът расте под водата, цветовете му се издигат над повърхността на водата, докато корените му са здраво вкопани в дъното на реката. Това разказва в автобиографията си от 2018 г. Камала Харис - сенаторката от Калифорния, която претендентът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън избра за свой кандидат за вицепрезидент. Въпреки различията и дори споровете, които имаха, когато Харис бе негов опонент за номинацията на демократите.

След като в началото на миналата година Харис обяви, че влиза в битката за Белия дом (на 20-хиляден митинг в Оукланд, Калифорния), доста бързо се издигна сред фаворитите за спечелване на номинацията на демократите. В хода на кампанията още преди първичните избори обаче загуби инерция. До голяма степен, защото не можа да се концентрира върху ясно послание към избирателите, както и защото даваше объркани отговори на ключови въпроси като този по темата здравеопазване. Анализатори казват, че по време на дебатите на демократите е позволила твърде много да показва уменията си на прокурор от миналото, отправяйки твърде яростни критики към опонентите си от партията, при това много често към самия Байдън.

В резултат през декември 2019 г. Харис обяви, че се оттегля от битката за номинация на кандидат за президент, още преди да са започнали първичните избори на демократите. Горе-долу тогава обаче отново се превърна във фаворитка, този път за кандидат за вицепрезидент. А когато тази пролет Байдън, вече оформил се като ясен кандидат на демократите за опонент на Доналд Тръмп на вота през ноември, обяви, че смята да номинира жена за свое вице, Харис вече категорично бе обявена за фаворит за поста.

След като Байдън я посочи като кандидат за вицепрезидент миналата седмица, сенаторката се сдоби с още една “номинация за фаворит” - този път за президентския пост в бъдеще. Ако настоящата двойка на демократите победи на изборите през ноември, Харис застава в позицията на негов очевиден наследник, съдейки по възрастта на Байдън. През ноември той ще стане на 78 години и ще бъде най-възрастният президент на САЩ, ако бъде избран. Логично би било на следващите избори тя да го замести и да се кандидатира за държавен глава.

От биографията на Харис до момента може да се извади изводът, че номинирането ѝ за вице има значително повече предимства, отколкото недостатъци. Демократите не изглеждат като Джо Байдън, обясни коментаторът на Би Би Си Антъни Зуркър. И допълни: “Контингентът на партията е млад и етнически шарен и на Байдън му е нужен човек, който да привлича именно тези хора”. А Камала Харис е изключително добър вариант - дете на двама имигранти в САЩ - майка й е от Индия, а баща ѝ от Ямайка. Майка ѝ е ендокринолог, специализирала в рака на гърдата, а баща ѝ е професор по икономика. И двамата са били активисти на движението за граждански права в САЩ през 60-те години на миналия век.

Родена през 1964 г. в Оукланд, Камала завършва университета Хауърд, известен като едно от “исторически черните” учебни заведения в САЩ. Описва годините си в този университет като един от най-силно формиралите я опити в живота й.

След четири години в Хауърд записва право в Калифорнийския университет, а след това започва кариерата си в прокуратурата на окръг Аламеда. През 2003 г. става окръжен прокурор на Сан Франциско, като преборва други двама кандидати за поста, докато тя самата е още неизвестна. Твърди се, че при тази кампания изработва основната си стратегия за избори - да се цели в средата, като изтласква останалите претенденти към крайности.

Междувременно изгражда широка мрежа от свои привърженици - от работещи афроамериканци, през хора от LGBT общността, до богати бели. По това време се научила и как да събира дарения от политически донори, като присъства на десетки партита, след които задължително изпраща цветя на домакинята.

През 2011 г. е избрана за главен прокурор на Калифорния - най-населеният щат на САЩ. През двата си мандата на този пост печели репутация на една от изгряващите звезди на демократите. А през 2017 г. е избрана за сенатор от Калифорния, като става едва втората жена, спечелила пост в US Сената и първата от азиатски произход.

Годините на Харис като главен прокурор могат да ѝ донесат най-много критики. Такива вече бяха отправяни към нея, включително и от демократи, когато влезе в битката за Белия дом. Причината е твърдата ѝ линия срещу дори и дребни нарушители на закона, но има и по-сериозни съмнения - за постигнати осъдителни присъди на ръба на закона или с използването на юридически вратички. “Харис е ченге” бе обвинение, което се чуваше често по неин адрес по време на антирасистките протести след убийството на чернокожия Джордж Флойд, въпреки че сенаторката подкрепи исканията за полицейски реформи.

Харис смята, че политиците не бива да бъдат вкарвани в калъпи заради расата, произхода или миналото им. И обясни гледната си точка пред в. “Вашингтон пост” м. г. така: “Аз съм такава, каквато съм. Нямам проблем с това. На вас може да ви е трудно да го възприемете, но аз проблем нямам”.

Безстрашен защитник на обикновените хора

Имам огромната чест да обявя, че избрах Камала Харис - безстрашен защитник на обикновените хора и един от изтъкнатите държавни служители, за свой кандидат за вицепрезидент. Гордея се, че тя ми е партньор в тази кампания.

Джо Байдън, кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ

 

Гадна, ужасна и непочтителна

Бях малко изненадан, защото тя беше много посредствена по време на кампанията за първичните избори. И резултатите ѝ бяха много лоши. Тя е човек, който е изрекъл много, много неща, които не са истина. Беше много, много гадна и ужасна спрямо Байдън по време на дебатите на демократите. Тя се държа много непочтително към Байдън.

Доналд Тръмп, президент на САЩ и кандидат за втори мандат

Доказала се е като лидер

Развълнувана съм от влизането на Камала Харис в историческата двойка кандидати (за Белия дом) на демократите. Тя вече се е доказала като невероятен държавен служител и лидер.

Хилари Клинтън, първата жена кандидат за президент на САЩ на изборите през 2016 г.

Тя е повече от подготвена за поста

Тя е повече от подготвена за поста. Посветила е кариерата си на защита на нашата конституция и на борба за хората, които заслужават честно отношение.

Барак Обама, бивш президент на САЩ

Със съпруга й имат състояние от $5,8 млн.

Камала Харис е омъжена от 2014 г. за адвоката Дъглас Емхоф. Тя няма биологични деца, но е доведена майка на двете пораснали деца на съпруга си от първия му брак, които я наричат Мамала. По данни към август 2019 г. състоянието на Харис и Емхоф възлиза на 5,8 милиона долара.

Харис е авторка на три книги - една детска, една на прокурорска тематика и една автобиография.

Коментари

Задължително поле