Камарата на представителите в САЩ гласува за прекратяване на участието във войната в Йемен

Камарата на представителите на САЩ, доминирана от членове на демократическата партия, одобри резолюция, която прекратява американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция във войната в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Резолюцията беше одобрена с 248 гласа "за" и 177 против. Демократи и републиканци внесоха предложението преди две седмици, като основната им цел е да изпратят послание на Рияд за хуманитарната катастрофа в Йемен и да осъдят убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Само 18 републиканци в долната камара се присъединиха към 230 демократи в подкрепа на резолюцията, която призовава САЩ да прекратят военните действия в Йемен. По-голямата част от партията смята, че решението не е уместно, защото американските сили предоставят само възможности за презареждане на самолети и друга подкрепа, но не и преки военни действия.

Очаква се сенатът да гласува резолюцията в рамките на 30 дни. Ако тя бъде приета това ще е първият случай от 1973 година насам, в който резолюция за прекратяване на военни действия се озовава на бюрото на американския държавен глава.

Предишна версия на резолюцията беше прокарана от Сената през декември 2018 г. Но не беше внесена в долната камара, където републиканците имаха мнозинство. На 3 януари демократите поеха контрол над камарата след победата на изборите през ноември.

САЩ подкрепят Рияд в Йемен срещу поддържаните от Иран хуси с презареждане на самолети, разузнавателна информация и помощ при поразяване на цели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят