Камарата на строителите: Браншът беше подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси

Ще защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия, предупреждават от браншовата организация

"Обръщаме се към Вас, за да изразим огромното си безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последната година, и още по-отчетливо през последните месеци, през които българският строителен бранш бе подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси." Това пише в декларация на Камарата на строителите в България (КСБ), адресирана до президента, премиера, председателя на Народното събрание и лидерите на парламентарни групи.

"Продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на „високи цени, а качеството е безобразно“. Тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети", казват от браншовата организация.

"Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас", подчертават от камарата на строителите.

КСБ настоява за срещи с всички политически лидери, до които адресира декларацията, с намерението "очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции".

"Надяваме се, че нашите послания ще бъдат чути. Ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия", предупреждават от Камарата на строителите в България.

 

Пълният текст на декларацията:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44-тото НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ НА ПП ГЕРБ

Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

Г-Н ВОЛЕН СИДЕРОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ

„ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ НА ПП ВОЛЯ

Г-ЖА ГЕРГАНА СТЕФАНОВА

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Камарата на строителите в България

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас, за да изразим огромното си безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последната година, и още по-отчетливо през последните месеци, през които българският строителен бранш бе подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси.

Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване. Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление, негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен.

Продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на „високи цени, а качеството е безобразно“.

Тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. Българските строители са наричани „олигарси, крадци, лъжци и убийци“.

От създаването си досега Камарата на строителите в България и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в Република България, като усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност.

Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки.

Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Строителите на България не са престъпници! Ние сме 250 хиляди души, които искат да работят и да живеят в България. Искаме да отглеждаме децата си тук! Искаме да изграждаме, не да рушим. Ние не желаем да бъдем използвани за политически цели и за предизборна агитация! Затова казваме СТИГА!

КСБ ще поиска спешни срещи с президента г-н Румен Радев, с председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, с премиера г-н Бойко Борисов, с лидерите на парламентарно представените политически сили.

Нашето желание е на тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции. Високата институционална трибуна винаги гарантира широко медийно отразяване, а системните обвинения насаждат у обществото негативно отношение към целия бранш. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти. Ние сме убедени, че честен политически дивидент може да бъде изваден само ако държавата седне открито с нас, чуе и разбере нашите проблеми и заедно изградим политиките за решаването им, така както го правехме досега.

Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство. Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели.

Надяваме се, че нашите послания ще бъдат чути. Ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия.

Очакваме от отговорните институции решителна намеса с цел да се съхрани спокойствието и предвидимостта в бранша и да се гарантира върховенството на закона в Република България.

Камарата на строителите в България декларира, че ще бъде последователна в политиката си за защита на интересите на своите членове.

Управителен съвет на Камара на строителите в България

София, 16 октомври 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес