Камен Плочев информирал надзора на НЗОК, че все още не може да изпълнява задълженията си

Управителят на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ Камен Плочев е информирал Надзорния съвет, че заради продължително заболяване все още не може да изпълнява задълженията си. Самият Плочев съобщи пред БНР, че не е подавал оставка.

По-рано излезе информация, че управителят на НЗОК е подал оставка пред Надзорния съвет на здравната каса поради заболяване. В края на февруари проф. Плочев беше приет в кардиологията на ВМА в тежко състояние.

От НЗОК потвърдиха, че писмото е пристигнало при тях, но засега за днес няма насрочено заседание на Надзорния съвет.

Камен Плочев обясни, че е спазил закона и е информирал колегите си за продължителното заболяване.

„По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение – мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията ми или пък ще продължат правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума“, каза Плочев.

По процедура Съветът трябва да разгледа писмото и ако приеме аргументите на Плочев, да информира Народното събрание.

Към момента за днес няма насрочено заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Камен Плочев през февруари. Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения. Тогава обаче Плочев отказа да подаде оставка, но излезе в продължителен болничен. Причината беше, че бе приет по спешност в болница.

Плочев оглави Здравната каса през лятото на 2017-та година. Той е 17-тият управител в 18-годишната история на касата.

Коментари

Задължително поле