Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев. Това каза самият Ананиев пред журналисти в НС.

Той обяви, че е направил това още вчера и поясни, че е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев, когато е разбрал, че има писмо до Народното събрание, в което се казва, че тя има задължение към чужди здравни фондове в размер на над 271 млн лв.

„Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание“, каза Ананиев. Той поясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл. „Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис“, посочи Ананиев.

Министърът поясни, че директорът после е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа. Ананиев поясни, че е вярно, че НЗОК има задължения към здравните каси на други държави. „През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари“, допълни министърът и поясни, че с всички са подписали споразумение за разсрочване. „Нямаме задължения, които да сме ги договорили и да не сме ги платили“, допълни министърът.

По думите му директорът на НЗОК е постъпил некоректно.

Директорът на НЗОК обеща, че ще си подаде оставката на 15 февруари, а той е тръгнал в парламентарните групи, за да злоупотребява, че някой го насилва, каза още министърът на здравеопазването.

„Как можеш да кажеш, че подписваш писмо до председателя на Народното събрание без да знаеш какво си подписал. Това пълномощие го няма в договора за управление“, заяви министърът. Кирил Ананиев обясни каква е процедурата за актуализация на бюджета, каквато иска директорът на Касата в писмо до парламента. По думите му първо Надзорният съвет към НЗОК трябва да вземе такова решение, да изпрати предложение до министъра на здравеопазването, а той от своя страна да го внесе в Министерски съвет и оттам, ако се вземе положително решение, следва актуализацията да се внесе в Народното събрание.

„Той дори не знае, че една такава актуализация, за да се направи, трябва да се направи актуализация на целия държавен бюджет“, допълни министърът.

Ананиев заяви, че не може да уволни директора на НЗОК, тъй като той е избран от Народното събрание. „Той иска да създаде някакъв дебат и този дебат ще бъде следващата седмица и парламентът ще си вземе решението. Аз не мога да го уволня. Аз мога да кажа, че му искам оставката“, допълни министърът. Не мога да разбера кой го подучи“, коментира Ананиев.

На въпрос дали има отказани здравни услуги на българи в чужбина, Ананиев отговори: „Специално до мен не е стигала такава информация“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България