Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

Кампания „Селфи с книгата, която чета“ стартира в Търново Близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%


Националната кампания „Селфи с книгата, която чета в момента“ , стартира във Велико Търново. Идеята за инициативата, която е посветена на Деня на българската просвета и култура – 24 май, тръгна от група млади хора от старата столица и от репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.

В Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ се събраха десетки ученици, студенти и ентусиасти, желаещи да се включат в кампанията.

„Четенето е модерно, защото в книгите се крие особено очарование!“, така се обърна към присъстващите младият творец Илия Гайдов. Той цитира и сентенции на известни личности за книгата и писменото слово. „Няма такава книга, от която да не научиш нещо!“ (Гьоте), „Книгите са като приятелите – трябва да са малко, но отбрани!“ (китайска пословица ).
Основният инициатор на „Селфи с книгата, която чета в момента“ – Димитър Върбанов разказа, че е достигнал до тази идея заради тревожните тенденции, които показват, че през последните години масово хората не си купуват и не четат книги. Той цитира изследване за миналата година на Евростат за културните предпочитания и навици на населението на Европа, според което близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%.
Върбанов подчерта, че процентът на нечетящите млади хора е огромен.

„В социалните мрежи качваме селфита от дискотеки, почивки, екскурзии, но няма стойностни неща. Подрастващите гледат и правят същото, те се учат от по-възрастните, от по-големите и затова решихме чрез този модерен способ да направим реклама на книгата!“

Журналистът сподели, че лично той ще се снима с „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов.
„Това е книгата, която препрочитам. Във всеки репортаж, който правя, винаги срещам по един такъв бай Ганьо. Виждам ги навсякъде- в живота, в работата, на улицата!“ Върбанов бе категоричен, че в забързаното ежеденвие винаги може да се отдели време за четене и че оправданието „много съм зает“е безпочвено. Че книга може да се чете на най- нестандартните места и вкл. да се направи селфи оттам. Върбанов допълни, че от сдружение „10 книги“ са заявили желание на 1 юни да дарят нови заглавия на Регионалната библиотека.

В кампанията с голямо желание се включи и Яница Стойкова, тазгодишният носител на общинската награда „24 май“ в болярския град, която се връчва на абитуриент от Велико Търново. Дванадесетокласничката от Езикова гимназия разказа, че още от петгодишна посещава библиотеките и там се чувства изключително комфортно. През годините тя си направила собствена колекция от книги, с която била много горда. Яница чете освен български автори и преводна литература на български, и произведения на английски, и немски в оригинал, тъй като учи в чуждоезикова паралелка. Абитуриентката призна, че за шести път чете „Летящата класна стая“ на Ерих Кестнер и ще се снима с тази книга. „Снимала съм се с книги, не знаех, че има и други луди като мен, чуството да излизаш от книжарницата с нова книга е неописуемо, случвало ми се е неведнъж почти да ме блъсне кола, докато чета!“, сподели развълнувана още тя.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов също заяви, че с удоволствие се включва в кампанията.Десетки ученици и студенти направиха своите селфита сред библиотечните рафтове, избирайки си български или чужди заглавия.

В кампанията се включват и известни лица от културата, медиите, спорта и шоубизнеса като звездата на сериала „София- Ден и нощ“ Крис Ненков и приятелката му Анджела Павлова, които изпратиха цяла фотосесия от библиотеката, рапърът 100 кила, репортери на „Господари на ефира“ и др.

Кампанията продължава, като идеята е любителите на печатни произведения да убеждават и насърчават младите хора, че четенето е модерно и полезно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.