Канада изтегля семействата на дипломатите си от Хавана заради необичайни симптоми

Канада реши да изтегли семействата на дипломатите си от Куба, след като между пролетта и есента на миналата година 10 души са се оплакали от силни мигрени и други необичайни симптоми, предават а световните агенции. Новината съобщи правителството на Джъстин Трюдо.

Десет канадци се оплакваха от световъртеж, главоболие, гадене, неспособност за концентрация. Причините за това състояние остават неизвестни, но може да са резултат от човешки действия, се казва в съобщение на канадското външно министерство.

В него не се правят предположения за отговорните, а само се хвалят „конструктивните и позитивни отношения с Куба“.

Според канадското правителство от началото на есента на 2017 г. не са били регистрирани нови случаи на горепосочените симптоми. Семействата на дипломатите, които са се върнали в Канада, обаче продължават да изпитват симптомите. В някои случаи те намаляват, преди да се появят отново, подчертава канадското външно министерство.

Миналата година 24 американски дипломати в Хавана също имаха сходни оплаквания. САЩ ги приписаха на вероятно използване на акустично оборудване, способно да предизвика мозъчни увреждания, но Канада смята подобен сценарий за „невероятен“, според правителствен източник.

Отава продължава да разследва случаите.

Коментари

Задължително поле