Кандидатката за шеф на ЦРУ работила под прикритие в Русия

Ръководила операции срещу агенти на Москва

Кандидатката за шеф на ЦРУ Джина Хаспъл, номинирана за поста от президента Доналд Тръмп, е работила дълги години под прикритие в Русия, владее руски и турски език. Тези подробности от до голяма степен засекретената й биография излязоха наяве покрай изслушването й в US Сената тази седмица.

В официалната справка за живота на Хаспъл се посочва, че тя започва работа в ЦРУ през 1985 г., а през 90-те години е служила в европейския и евразийския отдели на ведомството, като е отговаряла за руското направление. Досега обаче не се знаеше, че е прекарала 15 години в тайна командировка в Русия, която започнала с разпадането на СССР. Ръководила няколко операции срещу руски агенти, пише Би Би Си. В края на 90-те оглавявала резидентурата на ЦРУ в Баку, Азербайджан. По това време е участвала в успешна операция по залавянето на двама обвинени в нападенията по US посолствата в Кения и Танзания през 1998 г. Едновременно ръководела и резидентурата в Турция.

След атентатите от 11 септември 2001 г. се премества в антитерористичния център на ЦРУ. По-късно е била на 2 дългосрочни командировки във Великобритания, от които се завръща в САЩ в началото на 2017 г.

Коментари

Задължително поле