Карадайъ: ДПС единствени се противопоставяме на омразата

ДПС продължава да работи за демонтаж на правителство

"В нашата родина ние за съжаление оставаме единствени, които се противопоставяме на омразата, на национализма, на разделението. И 89-та година бяхме единствени, които се противопоставихме на онези грозни процеси. Тогава бяхме единни и успяме", обърна се председателят на ДПС Мустафа Карадайъ към стотици, дошли на възпоменателен митинг в шуменското Пристое в неделя. "Убеден съм, че ние ще бъдем единни и ще успеем в защита на демокрацията и в България, и на Балканите, и в Европа", завърши речта му. Той говори 15 минути пред множеството, но първите 5 само на турски език. Карадайъ беше откровен, че в тези дни, когато се почита паметта на жертвите, "ние изпитваме много смесени чувства, но нито едно от тях не е омраза, не е противопоставяне".

Карадайъ в село Пристое

"В тези дни изпитвам гордост от това, че имаме силата и каузата да се борим за нашите свободи. Имаме силата да отстояваме правата и свободите на всички граждани. Имаме силата и каузата да защитим демокрацията в нашата родина, в нашия регион и в Европа, когато е под риск. А тя днес е под риск", настоя Карадайъ. Според него има хора, има управление в нашата страна, което поставя под риск евроатлантическото бъдеще на България и това е много опасно. "Затова от Пристое най-много на нас ни отива да заявим - ние ще бъдем по-единни от всякога в защита на демокрацията, в защита на евроатлантическото бъдеще на нашата родина, на нашите деца и младежи", каза ДПС-лидерът.

trsh1305-4-1

От думите на депутатите от Шуменски регион Хамид Хамид и д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС, стана ясно, че ДПС не са се отказали от демонтажа на правителство. "За да няма повече разплакани майки и бащи, нека бъдем заедно и демонтажът продължава", каза Хамид. "Ще продължаваме да работим това правителство да бъде демонтирано", настоя и д-р Джафер. Тя говори и за лицемерието в политиката, защото и тази власт правела, както по времето на Тодор Живков да слага някой с турско име на пост, за да се каже че и малцинствата участват в управлението. "Днес ни управлява правителство, което позволява откровени човеконенавистни идеи, днес свободно деца със свастики на гърдите могат да се разхождат в центъра на София", каза д-р Джафер и също подчерта, че от трибуната на Народното събрание се лее език на омразата, който не може да бъде спрян.

Хамид напомни, че вече 30 г. за най-голямото престъпление на върхушката на БСП няма осъден, някой чака виновниците да си заминат по естествен път, някой не иска да има възмездие за това престъпление. Освен това някои наричат "това случайност, тези хора се били самонаранили...", каза Хамид и даде пример с председателя на Комисията за правата на човека в НС.

Към хората от Пристое се обърна и Йордан Цонев, който обяви, че асимилационния процес, наречен цинично възродителен е "най-срамната страница в нашата история". Самият той като етнически българин и християнин е категоричен, че съпротивата от онова време е най-голямата и силна съпротива срещу комунистически режим в България.

Коментари

Задължително поле