Карадайъ: Оставката на кабинета беше предизвестена, нищо извънредно не се е случило

Мустафа Карадайъ, ДПС

След консултациите с президента Росен Плевнелиев лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на правителство, са изчерпани.

Според ДПС оставката на правителството е закъсняла, защото този кабинет е бил „порочно сформиран“. Карадайъ заяви, че няма извънредност в ситуацията, отива се към предсрочни парламентарни избори и според него няма никакъв проблем в това.

На въпрос дали е възможно този парламент да излъчи ново правителство, Карадайъ заяви, че начинът по който се е формирало мнозинството в НС е порочен и че това правителство е било излъчено „също така порочно от това мнозинство“.

„Така че това Народно събрание според мен си е изчерпало възможностите за съставяне на различни други мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство“, каза лидерът на ДПС и допълни: „ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат, но в това Народно събрание различните форми и варианти за съставяне на правителство са изчерпани“.

По думите на Карадайъ оставката на кабинета е била предизвестена, така че нищо извънредно не се е случило в страната. Изминаха едни нормални президентски избори, с един категоричен резултат, новоизбраният президент с огромно доверие спечелили тези избори, всички признаха тези избори и никой не се съмнява в честността на изборите, допълни още Карадайъ.

Той заяви, че оставката на правителството според ДПС е закъсняла и в момента няма извънредност в ситуацията, конституцията е ясна има ясно изписани процедури. „Така че - отива се на предсрочни парламантарни избори, няма никакъв проблем в това“, допълни лидерът на ДПС.

На въпрос кой трябва да състави служебния кабинет - Плевнелиев или Радев, Карадайъ заяви:

„Според нас в ДПС настоящият президент, чийто мандат оценяваме, че изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция на новоизбрания президент, той няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес, включително да съставя каквото и да е служебно правителство, включително да участва при формирането на служебно правителство“.

/БНТ/

Коментари

Задължително поле