Карадайъ: Трябва да се елиминира субективният фактор при броенето на гласовете и при попълването на секционните протоколи

"Не предлагаме да се броят хартиите, а ползването на машини - скенери, които да броят и отчитат гласовете, както в САЩ и Великобритания"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи примери за разминаване на гласовете от машинен вот по време на дебатите по промените в Изборния кодекс.

Когато говорим за избори, става дума за демокрация, а укрепването й става през свободни и честни избори, които създават доверие - в процеса, а оттам и в органите. А в последните години има дефицит в доверието, обясни Карадайъ. Затова трябвало да се елиминира субективния фактор при броенето на гласовете и при попълването на секционните протоколи.

Първият е за секция от община Трявна: брой контролни разписки, разпечатани от машината - 229, брой положени подписи в избирателните списъци - 229, брой потвърдени гласове от машинното гласуване - 227. Това е нещо, което няма физически как да бъде контролирано - физическите носители съвпадат, а електронните гласове се различават, обясни лидерът на ДПС.

Вторият пример, цитиран от него, бе: 349 контролни разписки, 349 подписа, 350 потвърдени гласове от машинното гласуване. В обратната посока е разминаването на електронния вот от физическите носители, коментира Карадайъ. 

Ето затова, когато говорим, че има съмнения - има факти. Въпросът е, имайки тези факти и съмнения, от една страна, и от друга - притеснението на част от хората да отидат да гласуват заради машините, наша задача е да намерим онази формула, че да има доверие в изборния процес, каза Карадайъ. 

Когато говорим за грешки - когато оставиш хората са броят, човешкият фактор поражда грешки - къде под давление, къде неволно, които определят резултата, репликира го Настимир Ананиев. Той цитира изказване на Йордан Цонев, че гласуването трябва да е само машинно, а не комбинирано. Какъв е този катарзис сега, попита депутатът от ПП.

Не предлагаме да се броят хартиите, а ползването на машини - скенери, които да броят и отчитат гласовете, както в САЩ и Великобритания, обясни той. Нашата позиция винаги е била да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Друг въпрос е каква да бъде технологията, обясни лидерът на ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика