Каракачанов: Ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за F-16 ще бъдат преведени до края на юли

Снимка: Архив

Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети F-16 беше излишно, заяви

пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него мотивът на президента Радев, че дебат по темата не е воден в обществото е неверен. „Напротив, за това се говори от поне две години. Както видяхте и днес при обсъждането на президентското вето нямаше никакви нови аргументи – нито от страна на опозицията, която е опозиция и трябва да е против, нито от страна на управляващите, които вече казаха каквото имаха. Но както и да е, това е конституционно право на президента и аз го уважавам“, обясни военният министър.

Той добави, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за изработката и доставката им влиза в сила.

„Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна-членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. Миг-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят само 4 от 15, но F-16 беше най-добрият вариант за момента“, каза още министърът.

Той допълни, че новите апарати ще са изцяло оборудвани и след три години ще са вече в експлоатация.

Коментари

Задължително поле