Каракачанов за срещата Турция - ЕС във Варна: България може да бъде много сериозен фактор за решаване на проблемите на Балканите

България може да бъде много сериозен и активен фактор за решаване на проблемите на Балканите. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БГНЕС.

Срещата с Ердоган във Варна е хубава инициатива. Виждаме, че България като европредседателстващ играе своята роля на Балканите, каза вицепремиерът. „Виждаме, че има проблеми в отношенията между ЕС и Турция. Винаги съм смятал, че България може да бъде много сериозен и активен фактор за решаване на проблемите на Балканите и именно това е стремежът на правителството в лицето на премиера, който организира тази среща, каза той.

Според Красимир Каракачанов по време на срещата трябва да се потърси механизъм за решаване на проблемите, а не само те да бъдат посочвани. Той коментира, че Европа многократно недоволства от факта, че от Турция идвали големите вълни нелегални мигранти, а и продължавали да идват. „Има много въпроси, които трябва да се обсъждат. Аз съм за България да поддържа добри отношения с всички свои съседи, вкл. с Турция, но единствено на база на равнопоставеност и взаимно уважение. Основен участник в срещата е премиерът Борисов. Мисля, че той има достатъчно дипломатически опит и такт, за да проведе срещата така както трябва, убеден е вицепремиерът.

Той коментира и танца на деца при ориенталска музика в детска градина в Момчилград, като посочи, че не знае дали е било провокация. „В тези райони част от детски градини и училища се финансират от чужди държави и разни фондации и децата се възпитават само на базата на една единствена религия“, каза Каракачанов. Според него интеграцията става с усилено изучаване на официалния език -българския, а ако някой мисли да интегрира тези деца за чужда държава, той не го разбира. Вицепремиерът бе категоричен, че на всеки подобен случай трябва да се реагира и обществото не бива да бъде равнодушно.

 

Коментари

Задължително поле