Каракачанов: МО повече няма да подарява имоти, ще очаква нещо в замяна

„С толкова добре обучени войници България може да е сигурна и да се гордее. Видях една демонстрация, която беше изпълнена както във времето, когато армията разполагаше с много повече средства“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като наблюдава заключителния етап на учението „INFLEXIBLE COURAGE 17“ за национално сертифициране на 2-ра Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“. Той даде много висока оценка на демонстрацията на способности на военнослужещите от бригадата, която се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча“.

По време на демонстрацията бяха изпълнени различни типове парашутни скокове и демонстративни стрелби. Присъстващите официални гости и медии наблюдаваха изпълнение на задачи по неутрализиране на терористи в транспортни средства (автобус) и сгради, сред които десантиране, освобождаване на заложник и унищожаване на обекта.

Каракачанов подчерта, че одобрените с постановление на Министерския съвет от август 2016 г. допълнителни разходи от 3 милиона лева за изграждане на нова казарма и ремонт на сградния фонд на Специализирания учебен център „Црънча“ са гарантирани от министър-председателя на Република България. „Обявена е отмяна на старата обществена поръчка за избор на изпълнител, след което, в рамките на тези 3 милиона, трябва да свършим необходимото за полигона и за специалните сили“, каза той и допълни, че са отпуснати и необходимите средства за парашутите тип „крило“.  

В отговор на журналистически въпроси относно предоставянето на имоти на Министерството на отбраната на община Пловдив, министър Каракачанов заяви, че в това отношение ще бъде предприет нов подход. „Моето виждане по въпроса е: подаръците свършиха. Когато Министерството на отбраната предостави даден имот, ще очаква реципрочно да получи услуга или жест от дадената община“, каза той.

Каракачанов уточни, че искания, засягащи обществените интереси, ще бъдат реализирани, но когато става въпрос за имоти, намиращи се в атрактивни за строителство зони, Министерството на отбраната ще участва в тези проекти. По този начин ще има възможност за придобиване на средства за изплащане на разходите на институцията, както и за осигуряване на жилища за военнослужещите от Въоръжените сили.

Той обясни, че в някои от случаите имотите могат да бъдат продадени и средствата от тях ще бъдат внасяни в държавния бюджет. „Министър-председателят пое ангажимент, че реализираните от военна собственост или повишаване на приходите на търговските дружества средства ще бъдат връщани в бюджета на Министерството на отбраната“, каза още министър Каракачанов и заяви, че ресурсите на ръководената от него институция ще бъдат използвани пълноценно. 

Коментари

Задължително поле