Караниколов: Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени на горивата

Кадър от БНТ

Държавните бензиностанции ще бъдат търговско дружество, което ще изгради своя модел, ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен е пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията. Това обясни пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му не може да се твърди, че в сектора има картел или монопол, защото това е становище, което трябва да даде Комисията за защита на конкуренцията. Според Караниколов хората приемат добре идеята за до 100 държавни бензиностанции в страната, тъй като вярват, че при тях ще се спазват добри практики. 

"Това за бензиностанциите интересува хората, защото те са свикнали да виждат държавното и искат държавното. Тук важното е данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова ще имаме по-добри цени, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото", коментира той.

„Не е вярно, че държавата не може да управлява добре държавните предприятия. Ние също ще бъдем контролирани от КЗК. Държавното предприятие ще отговаря за данъчните складове, а към него е създадено търговско дружество, което не е държавно, което ще отговаря на всички търговски принципи“, обясни министърът.

Коментари

Задължително поле