Карантинираните остават без глас

“Депутатите трябва да започнат веднага работа по всички въпроси, свързани с гласуване по време на епидемия”, категоричен беше проф. Михаил Константинов.

Сега подвижни секции има само за хората с ТЕЛК

Хора се изолират и на адреси не по лична карта

 

Ако се разболеете три дни преди вота, твърде вероятно е да не може да се включите в него, каза пред “Труд” проф. Михаил Константинов

Ако в деня на парламентарните избори сте поставени под карантина заради коронавируса, твърде вероятно е да не успеете да гласувате. Тези притеснения изказаха пред “Труд” изборни експерти и юристи. Казусът с вота по време на пандемия се заплита, а управляващото мнозинство е подготвило суров вариант за промени в законодателството, които да обхванат болните и изолираните заради контакт с COVID-19. “Ако се разболеете 3 дни преди датата на вота, например, едва ли ще може да упражните правото си на вот”, предупреди проф. Михаил Константинов. “Големият въпрос все още е дали действащият Изборен кодекс дава възможност на Централната избирателна комисия е да реши проблема с карантинираните”, признаха пред “Труд” народни представители от управляващото мнозинство.

“Карантинираните имат пълни конституционни права да упражнят правото си на вот и в това няма никакво съмнение. Тези, които са карантинирани у дома, трябва да гласуват с подвижна избирателна кутия. А тези, които са в болниците - те трябва да гласуват по реда, по който гласуват болните в болнични заведения”, коментира пред “Труд” проф. Михаил Константинов. Той посочи, че комисиите, които ще обслужват карантинираните по адреси, би трябвало преди това да преминат ваксинация или да са изкарали коронавирус.

“Проблемът с набирането на членове на Секционни избирателни комисии ще бъде много труден и отсега трябва да се мисли за това, защото подозирам, че масово ще има отказ за участие в комисии заради коронавируса”, каза още проф. Константинов. И заключи: “Депутатите трябва да започнат веднага работа по всички въпроси, свързани с гласуване по време на епидемия”.

Според експерти, проблемът за подвижните секции е, че към момента според Изборния кодекс с такива могат да гласуват само хора, които са с епикриза или с решение на ТЕЛК за трудноподвижност. Така болните или карантинираните заради COVID-19 не попадат в тази група. Една подвижна секция може да обхване около 50 души. Броят на мобилни секции ще трябва да се съобрази с бройката на активните случаи от коронавирус. Както и да има предварителна заявка от болни или под изолация, че искат да гласуват. Към вчерашна дата те бяха 65 745. Ако приемем, че всички изявят желание да гласуват, то необходимите подвижни секции за цялата страна ще са малко над 1300.

Другият ключов въпрос е, ако болни или карантинирани са в изолация не по адреса си по лична карта, а са избрали да се лекуват в друго жилище - селска къща или вила, за да не заразяват домашните си. Самата карантина пък трябва да бъде документирана с предписание от РЗИ.

Александър Андреев, председател на ЦИК: Кодексът сега не разрешава мобилни секции за COVID-19 

При сега действащата уредба, карантинираните не могат да гласуват в подвижна избирателна кутия. Ние сме заявили позицията си, трябва да има изменения в Изборния кодекс в тази насока.

Текстът е изричен и казва, че с такава могат да гласуват избирателите, които имат трайни увреждания. Необходимо е копие от документи от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословното им състояние Съответно, те подават заявления 14 дни по-рано.

Когато на територията на една община има няколко населени места, отделна секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се създава за всяко отделно населено място, ако има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели с постоянен адрес на територията на това населено място, съответно с настоящ адрес.
Никой не е казал, че избори в пандемия не са възможни - естествено, че могат да се проведат. Но тук трябва да се направят промени в Изборния кодекс, тъй като условията за гласуване и спазването на определени изисквания, се определят от министъра на здравеопазването. Законодателят трябва да разгледа тези въпроси за избирателите под карантина. Това не е въпрос към ЦИК.

“Труд” събра мнения на депутати:

Крум Зарков, БСП: Отново ще плащаме цената на пропуснатото време

За съжаление както по Изборния кодекс, така и по много други въпроси, отново ще се наложи да плащаме цената на пропуснатото време. За 4 години мандат на това мнозинство, то не намери желание и познание да реши нито един от проблемите на Изборния кодекс. Затова всеки път, когато те обявяват поредната промяна, ние се отнасяме с притеснение. Повечето промени в Изборния кодекс не са го подобрявали, а са го влошавали.

Все още нямаме представен законопроект от ГЕРБ. Когато има текстове, ще ги разгледаме възможно най-обстойно. Последните години имаме лош опит, по начина, по който ГЕРБ променят Изборния кодекс. Не бихме могли да коментираме техните намерения, преди да видим конкретния законопроект.

Искрен Веселинов, ВМРО/Обединени патриоти: Очакваме предложенията от ГЕРБ за мобилни секции

Всички български граждани, които към момента на провеждане на парламентарните избори са в карантина, ще трябва да имат възможност да гласуват. Вече имахме неофициални разговори с колегите от ГЕРБ, очакваме техните предложения за промени в законодателството, за да можем максимално бързо да имаме яснота по начина на провеждане на вота в условията на епидемична обстановка. При всички положения ще има секции в COVID-19 отделенията на болниците, ще трябва да осигурим и мобилни секции за карантинираните хора в домовете си. Евентуални промени в Изборния кодекс няма да влязат в разрез с препоръките на Венецианската комисия да не се правят поправки в изборното законодателство 6 месеца преди провеждането на избори, тъй като в случая не става дума за промени в изборната система, а само техническа възможност хората под карантина да упражнят правото си на глас.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Предлагаме промени в Закона за извънредното положение

Лицата, поставени под карантина или настанени в болница с коронавирусна инфекция, трябва да имат възможност да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Подготвихме законодателно предложение и в същото време изчакваме мнението на експертите, дали действащите текстове на Изборния кодекс дават възможност за това, ЦИК да определи правилата, по които ще гласуват карантинираните, или ще се налага промяна в Изборния кодекс. Ние сме предвидили промяна, която касае по-скоро Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, тъй като промените са по-скоро свързани с извънредната епидемична обстановка. За мен не е добър знак да отваряме Изборния кодекс непосредствено преди изборите. Тази промяна, която ще обсъдим с колегите от другите парламентарни партии е съобразена само с извънредната епидемична обстановка. Още през първата седмица на новата парламентарна сесия трябва да проведем разговори с представителите на ЦИК.

Коментари

Задължително поле