Караул дебне край машините за вота

Експерти са категорични, че спешно трябва да се сформират екипите за удостоверяване на машините.

Никой не знае колко от принтерите имат проблеми

Нямало време да се изработят още 30 000 карти за втория вид избори

Има над 2000 резервни машини

Машинното гласуване ще бъде контролирано от членове на комисиите в случаите, когато някой няма право да участва във вота за Европарламент. Причината е, че от Информационно обслужване са отказали да изработят 30 000 карти допълнително, за да има отделни комплекти за двата вота. Мотивът бил, че няма време. Затова от ЦИК са се спрели на варианта да има начален екран, на който гласуващият да отбелязва в присъствието на член от избирателната комисия в кой вид избор ще участва.

На 9 юни за първи път ще гласуваме едновременно за представители в Европарламента и за депутати в Народното събрание. За първия вид избори има условие за уседналост и по тази причина ще има два вида списъци.

Вчера изтече и срокът по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване, която включва и транспортиране на устройствата до секциите. Прогнозната стойност е 8 479 200 лв. с включен ДДС. И този път се очаква Сиела норма да спечели поръчката и да изработи софтуера за двата вида избори.

Никой към момента не знае колко са повредените устройства за гласуване и колко принтери са за ремонт. Това ще се разбере когато започне инсталирането на софтуера, но от ЦИК обясниха, че са спокойни защото имало над 2000 резервни машини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика