Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Парламентаристите ще обсъдят и следващата Многогодишна финансова рамка

“От Европейски механизъм за стабилност към Европейски валутен фонд: Каква трябва да бъде ролята на парламентите?” и “Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономическия и паричен съюз”. Това са сред основните теми на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС. Двудневният форум, организиран от Европейския парламент и Народното събрание, е третото събитие в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Домакин на конференцията, която ще бъде на 19 и 20 февруари 2018 г., е ЕП в Брюксел.

Форумът е в рамките на българското европредседателство и в него ще участват председателите на националния парламент и на ЕП – Цвета Караянчева и Антонио Таяни.

“Политически приоритети на цикъла на Европейския семестър 2018” ще бъде темата, по която ще дебатират участниците в конференцията през първия ден. Дискусията ще водят председателят на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент Роберто Гуалтиери и заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Евгения Ангелова, съобщиха от прессцентъра на народното събрание.

В рамките на обсъждането изказвания се очаква да направят заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, европейският комисар по Икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, европейският комисар по Заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен, докладчиците за Европейския семестър за 2018 г. Кшищоф Хетман и Юг Байе. По време на заключителната пленарна сесия парламентаристите от страните-членки на ЕС ще обсъдят следващата Многогодишна финансова рамка.

Коментари

Задължително поле