Украинската „Нафтогаз“ все още не е постигнала споразумение с „Газпром“

Осъдиха мъж на 7 години затвор за убийство в село Смолница

Почина първият секретар на посолството ни в Москва

Започват тестове на тол системата по реални маршрути с бордови устройства

Инженери спешно в Козлодуй заради инцидента По предварителна информация върху работниците е паднала купчина железа

Продадоха на търг най-голямата бутилка уиски в света за 15 000 лири (СНИМКА)

България и Тайланд подписаха споразумение за безвизови пътувания с дипломатически и служебни паспорти

Кметицата на Козлодуй научи от „Труд“ за инцидента със загиналите работници

„Лудогорец“ получи „Интер“ и Върба

1 г. затвор за мъж, хванат с фалшива книжка в Германия Наказанието е за документно престъпление

Авторът на пенсионната реформа, предизвикала транспортна стачка във Франция, подаде оставка

Алфа Рисърч: Партия на Слави Трифонов излиза на трето място

МВнР към българите във Франция: Стачни действия затрудняват пътуванията в страната

Експлозия до сградата на българското посолство в Подгорица

Поли Генова заведе любимите си момчета на зимно море

Караянчева: Развитието на Черноморския регион в просперираща зона е ключова цел 

Развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона, е ключова цел, пряко свързана с основния стратегически интерес както на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), така и на Европейския съюз, чиято външна морска граница е Черно море. Това заяви председателят на Народното събрание и председател на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Цвета Караянчева. Тя откри 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС, чиито домакин е Народното събрание. Основната тема на форума е „Европейските измерения на Черноморското икономическо сътрудничество – актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС – ЧИС“.

Председателят на парламента отбеляза, че от учредяването си преди четвърт век до днес Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и нейната Парламентарна асамблея дават своя изключителен принос за постигането на тази ключова цел. Налице са обещаващи резултати в конкретни области на сътрудничество, допълни Цвета Караянчева.

По думите й през изминалите години Европейският съюз също е направил значими усилия в Черноморския регион за стимулиране на демократичните и икономически реформи, за проектиране на стабилност и за подкрепа на развитието му чрез широкообхватни програми за сътрудничество. Разработената от Съюза през 2007 г., Инициатива „Черноморска синергия“ е основният принос на организацията към регионалното сътрудничество в Черноморския басейн и остава основна рамка за неговата ангажираност в региона, посочи председателят на парламента. През 2017 г. тази ангажираност е разширена с развитието на Общ морски дневен ред, който постави началото на „Механизма за син растеж в Черно море“.

Тази прогресивна тенденция е запазена и доразвита в рамките на Българското председателство в Съвета на ЕС през 2018 г., по време на което е приета Бургаската декларация „Към Общ морски дневен ред в Черно море“ и стратегията „Инициатива за син растеж за изследвания и иновации в Черно море“ в рамките на Европейския морски ден, отбеляза Цвета Караянчева. Усилията са продължени по време на Българското председателство на ЧИС (януари – юни 2019 г.), което издигна на ново равнище и сътрудничеството между ЧИС и ЕС в рамките на Интегрираната морска политика и проекта на Европейската комисия „Механизъм за син растеж“.

Председателят на парламента посочи, че набелязаният Общ морски дневен ред ще служи като референтна рамка за хармонизиране на политиките в областта на морското дело и на финансовите инструменти, включващи национално, европейско и международно финансиране. Според оценката на Европейската комисия приетите Декларация и Стратегия са етапи, които проправят пътя за по-структурирано и прагматично сътрудничество, основано на взаимни приоритети, подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че заложените договорености от срещата в Бургас са били надградени през настоящата година.

Това са важни стъпки за развитието на синята икономика в Черноморския регион, които полагат основите на нови възможности за задълбочаване на регионалното коопериране в области като опазването на околната среда, морското дело, свързаността, туризма, образованието и др., отбеляза председателят на Народното събрание. По думите й тези документи имат за цел да служат за ръководство при разработването на изследователски програми на национално и европейско равнище след 2019 г. и да се превърнат в стълб на бъдещата Обща морска програма за Черно море.

В процеса на развитие на сътрудничеството между ЧИС и ЕС ролята на ПАЧИС и Европейския парламент е много важна, подчерта Цвета Караянчева. Новият етап в развитието на Черноморското сътрудничество и наличието на разнообразни перспективи пред региона налагат постигането на по-високо ниво на взаимодействие между двете структури, което да отговаря на съвременните обстоятелства, допълни тя.

Председателят на Народното събрание и председател на ПАЧИС отбеляза, че темата на 54-ата Пленарна сесия на Общото събрание на ПАЧИС „Европейското измерение на Черноморското икономическо сътрудничество – актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС – ЧИС“ е съвременна и важна в светлината на съществуващите пред Черноморския регион перспективи. Тя е продиктувана от приоритетите на Българското председателство в Парламентарната асамблея на ЧИС, което си постави за цел да „насърчи взаимодействието с регионалните и международни парламентарни структури, както и да засили ролята на ПАЧИС като основен инструмент за подпомагане на общите цели, действия и проекти в полза на народите от широкия Черноморски регион“, посочи Цвета Караянчева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.