Карлос Гон избягал от Токио с влак

Бившият щеф на Рено-Нисан Карлос Гон е избягал от Токио с високоскоростен влак до Осака на 29 декември, съобщават японски медии. С него са били няколко души, чиято самоличност още не е установена.

На записи от видеонаблюдение се вижда как Карлос Гон напуска апартамента си в Токио към 14.30 часа местно време и няколко часа по-късно пристига на гара Шинагава в японската столица, където се качва на влака за Осака. Оттам Гон отишъл с такси заедно с придружителите си до хотел близо до международното летище Кансай. От този хотел двама негови съучастници излезли към 22.30 часа с два обемисти багажа. Според следователите той бил скрит в един от двата сандъка, наподобяващ сандъците за транспортиране на музикални инструменти. Такива багажи не преминават през скенер заради големите си размери, а и контролът при частните полети не е така стриктен.

По-нататъшния ход на бягството му остава неясен. Според първоначални информации Гон е отпътувал късно вечерта на 29 декември с частен самолет до Истанбул, откъдето на сутринта се качил на друг частен самолет за Бейрут.

Бившият автомобилен магнат беше обвинен в Япония за финансови злоупотреби и в края на април 2019 година беше освободен под гаранция и поставен под домашен арест. 65-годишният Гон, който е има френско, ливанско и бразилско гражданство, имаше право да пътува из страната за 72 часа, без да напуска Япония, докато чака да се гледа делото му.

В момента японските власти се опитват по дипломатически път да издействат екстрадирането на Карлос Гон от Ливан, съобщи днес генералният секретар на правителството Йошихиде Суга.

Коментари

Задължително поле