Карлуковската подигравка срещу властта

Мария се обажда на полицията, без реакция. В репортаж на бТВ се казва, че „от МВР обясниха, че проблем с шума в Карлуково няма и никога не е установяван такъв“.

Шумът не е непременно нещо лошо. Например белият шум. За разлика от пиковете - да счупиш чаша, да се тресне вратата или тези, които са фонови, белият шум действа успокояващо. Дори продават машини за бял шум за приспиване на бебета.

През времената на комунизма, имаше една телевизия и то с програма до 22 часа, плюс-минус и лампови телевизори. Ако заспите пред телевизора, заради скучната програма, се събуждате посред нощ, телевизорът свети в почти бяло, през екрана преминават, снежинки и чувате един равен, монотонен шум - ето това е бял шум. Ромонене на река, пролетен дъжд.

Пиянските празненства не са бял шум. Острите настоятелни ладове на циганската музика, бийтовете на хип-хоп музиката, субуферите на хулиганите - това не е бял шум. Поради тази причина има наредби, които регулират шумовата среда в обществото. Има написани закони. Незнайно защо отговорните институции, като полицията например, общинските власти, гледат към проблема с широко затворени очи.

Най-важното предимство на демокрацията е, че имаме право на претенции - да настояваме за правата си, да настояваме за изпълнение на законите и да настояваме за справедливост.
Я, да погледнем проблемите без дрехи. Упс! Има скърцащ шум в системата, има крещящи пикове в отношението справедливост-беззаконие.

Една смела жена насочи прожекторите към Карлуково в началото на седмицата. В това иначе красиво село, адът не затваря врати, а от него ежедневно и се чуват кресчендото на тържествуващото беззаконие и липсата на уважение към реда, храчене срещу потентността на полицията.

Мария Стоева е художничка. Преселила се да живее далеч от суетата на големия град, украсява селото с керамични мозайки и композиции, паметници. Каква наивност! 

Мария се обажда на полицията, без реакция. В репортаж на бТВ се казва, че „от МВР обясниха, че проблем с шума в Карлуково няма и никога не е установяван такъв“.

„Според тях само на мен ми пречел звукът. И реших да видя дали само на мен ми пречеха силните звуци, което провокира желанието ми да направя подписка“, казва скулпторката Мария Стоева.

Само за едно денонощие събрала 67 подписа, което е около десет на сто от жителите. Ако махнем маргиналите, безразличните и страхливците, това си е мнозинство. Разбира се нейният несанкциониран бунт води до агресия, заплахи.

МВР не вижда проблем, никога не е регистрирал нарушение на обществения ред, въпреки подписката и сигналите. Кметът на община Луковит смята, че проблемите в общината не са в неговата компетенция, а на МВР.

И така, ако обобщим, проблемите остават за нормалните хора, защото тези, на които е позволено безпроблемно да нарушават обществения ред, да заплашват, да властват са по-ценни, точно заради онези 50-100 лева, които се инвестират за един вот, в зависимост от изборите. Това не са мъртви души, а зомби-гласоподаватели. Никой не ги счита за живи, докато не потрябват пред урната, но и не ги закачат. Тарторът получава пая, а кметът властта, партията - контрол върху територията. От коя партия е кметът ще попитате? Недейте! Не съм любопитствал дори, защото от опит знам, че ако МВР не си мърда пръста, значи кметът е от управляващата партия. Обзалагам се!

Художничката насочи прожектора към село с 600 души, но ако вдигнем гледната точка, същото е и във всички останали села на Луковит, подобно е в цяла Северозападна България, така е в май в цяла България. Национално безсилие към тържеството на беззаконието, купона на зомби-гласоподавателите - безсмъртни пред реда, пред наредбите, пред униформата.

Проблемът е системен. Той може да се реши много, много бързо. Ако не вярвайте, погледнете към Дубай! Държавата е непобедима, но трябва да присъства в живота ни, когато имаме нужда от защита.

Коментари

Задължително поле