Карл Лагерфелд искал да се ожени за котката си

Голямата любов на Карл Лагерфелд е котката Шупет.

Легендарният дизайнер трябваше да навърши 90 години на 10 септември

Отнася се към кръщелника си като към свой внук

Личният живот на Карл Лагерфелд винаги е бил обвит в тайна. Модният дизайнер никога не е смятал за необходимо да споделя лични неща с другите. В Уикипедия пише, че е роден на 10 септември 1933 г., т. е. тази година можеше да навърши 90. Самият Лагерфелд обаче признава в интервю за списание “Пари мач”, че любимата му майка е променила датата в документите и че всъщност е роден през 1935 г.

Карл често споделя спомени за родителката си, но оставя без отговор въпросите за любовните връзки. Той ясно показва, че основната страст в живота му е работата. Лагерфелд така и не създава собствено семейство, нито пък става баща.

Без семейство

Карл Лагерфелд рядко говори за предците си. Известно е, че е роден в семейството на германския предприемач Ото Лагерфелд и съпругата му Елизабет. Има две по-големи сестри - собствената си Марта Кристиан и Теодора Доротея (Теа) от първия брак на баща си. Той обаче не споменава за връзки с роднините си и в някои интервюта дори твърди, че няма семейство. Години по-късно Кристиан се оплаква, че по-малкият є брат е толкова зает, че през последните 45 години те никога не са се виждали.

Като тийнейджър Карл напуска родната си Германия и се премества във Франция, където завършва училище. Той никога не се връща у дома. В началото на 50-те години започва да се интересува от мода, участва в различни конкурси за млади дизайнери и получава престижни награди. Сътрудничи с модни къщи като Chloe, Krizia, Fendi.

Безсмъртен

През 70-те години на миналия век дизайнерът създава собствена марка, наречена Karl Lagerfeld Impression. Инициативата се оказва успешна, но истинският връх за модния дизайнер е сътрудничеството му с Chanel - през 1983 г. той става артистичен директор на легендарната модна къща, продължавайки делото на Коко Шанел. Лагерфелд стои начело до последните дни от живота си, продължавайки да твори.

“Работата в модната индустрия буквално ме прави по-млад и ми дава енергия. Обичам работата си. Сега аз самият създавам 12 колекции годишно и дори не искам да мисля за факта, че някой ще го направи вместо мен. Въпреки че, повярвайте ми, има много хора, които искат да помогнат”, казва той пред “Пари мач” през 2018 г. По време на същия разговор кореспондентът го пита дали търси наследници. Дизайнерът казва, че едва ли ще има нужда, защото той е безсмъртен...

В края на януари 2019 г. феновете на маестрото подозират, че нещо не е наред, когато той не излиза да се поклони на финала на ревюто на Chanel за първи път от 1983 г. насам. Тази отговорност е делегирана на “дясната ръка” на дизайнера Виржини Виар. Представители на марката казват тогава, че няма място за притеснение и че творческият директор е просто много уморен. Той умира на 19 февруари 2019 г. и именно мадам Виар заема поста му в модната къща.

Няма време за любов

Целият живот на модния дизайнер е работа и пак работа.

Карл Лагерфелд е голям ценител на женската красота. Негови музи стават най-различни представителки на нежния пол - от крехки млади модели, които правят първите си стъпки в модната индустрия, до титулувани личности. Модният дизайнер например винаги се е възхищавал на изтънчената Аманда Харлех, която в миналото е негов основен помощник и съветник.
Сред музите са още британският модел, актриса и певица Кара Делевин, известна с бунтарския си характер, величествената Инес дьо ла Фресанж, френски супермодел, моден дизайнер и парфюмерист, шотландската актриса Тилда Суинтън, неведнъж обявявана за най-добре облечена персона, и много други.

Кара Делевин е една от музите на дизайнера.

Маестрото оценява техните уникални черти, естествена харизма, дори ги обича по свой начин. Въпреки че “любов” в този случай не е съвсем правилната дума. С много нежност той говори само за работата и за обожаваната си домашна любимка, котката Шупет.

Карл Лагерфелд никога не се стреми да се жени за никого. Като цяло има хладно отношение към този институт. “Бракът е измислен, когато хората умират на 30 години. В днешно време хората се женят на 30 и живеят около семейното огнище до 60. Бракът трябва да се основава на нещо повече от секс. Можете да живеете 30 години само до човек, освен когото наистина не искате да гледате никой друг”, разсъждава творческият директор на Chanel.

Кралица Шупет

Карл не среща такъв човек, но все пак се сдобива с любимо същество - бирманска котка на име Шупет. Самата съдба събира маестрото с неговата любима: животното преди това принадлежи на модела Батист Джабикони, който е един от любимците на Лагерфелд. През 2012 г. собственикът моли дизайнера да се грижи за котката, докато той отсъства. От този момент нататък Шупет и Карл са неразделни.

Любимата на дизайнера живее като кралица. Тя има собствени камериерки, които є приготвят специални деликатеси, снима се за лъскави списания и рекламни кампании. “Жалко, че браковете между хора и животни все още не са разрешени... Никога не съм мислил, че ще се влюбя толкова много в котка”, оплаква се дизайнерът в интервю. Той отдава цялата си несбъдната любов на Шупет. Веднъж дори отбелязва, че иска да бъде погребан до нея, ако тя почине по-рано.

Вместо внук

Всеизвестен факт е, че дизайнерът няма собствени деца. Той се отнася към някои модели като към синове - дава им ценни съвети и им помага, когато се нуждаят. Щастливците са Джейк Дейвис, Батист Джабикони и Брад Крьониг. “Те са ми като семейство, защото нямам такова. Хубаво е, когато имаш синове, но без проблемите, които същите тези синове могат да причинят. Това е мой избор, не мое задължение - това е цялата разлика”, споделя дизайнерът.

Лагерфелд е кръстник на Хъдсън Крьониг, когото възприема като свой внук.

През 2008 г. на Брад Крьониг се ражда син Хъдсън. Моделът моли творческия директор на Chanel да стане кръстник на бебето. Карл се привързва към детето и го превръща в друга своя муза. Хъдсън участва в толкова много ревюта и фотосесии, в колкото доста от професионалните модели не са и мечтали. Лагерфелд се отнася с момчето като с внук: прави му подаръци и го глези по всякакъв начин. Общо взето, постъпва така, както подобава на един типичен дядо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица