Карнеолът - древният пазител

Пирамиди, фараони

В поредицата „Тайните на камъните” ще обърнем внимание на карнеола. Този невинен кристал с вид на вкусен карамелов бонбон е лек за тялото и душата. Той затваря всички рани, укротява опърничавите, дава сили на плахите и лекува разбитите сърца. Карнеолът влияе на сакралната чакра и помага да събудим енергията кундалини.

[modula id="3145054"]

Единственият камък, който буквално те предизвиква да го лапнеш като бонбон, това е карнеолът. На цвят и вид, в зависимост от нюанса си, наподобява карамел или сладка дренка. Едно от предположенията за името му е, че произлиза от латинската дума icornum – дренка, заради приликата с плодчетата на дряна. Но е възможно произходът на думата "карнеол" да е от латинското carneolus - череша. Руснаците го наричат сердолик, а понякога погрешно го приравняват със сардоникса.

Карнеолът е познат на човечеството от древността. Украшения от карнеол от ранния неолит са открити в България. Първите фасетирани мъниста са описани от Варненския некропол (средата на V хил. Пр. Хр.). Накити, съдове и печати от този минерал са сред останките от бронзовата епоха в Минойските пластове в Кносос на Крит от около 1800 г. пр. Хр. В Древен Рим са го използвали за изработка на пръстените с печат, тъй като восъкът не залепва за карнеола. В Египетските царства е символ на вечния живот, пазител на живи и на мъртви.

Той е прозрачен, яркооранжев до тъмночервен вид халцедон. Халцедони са също така ахатът, ясписът, хризопразът, и още няколко по-малко известни минерали като бингамит, кървав камък, псиломелан и хромхалцедон. Цветът на карнеола идва от железните примеси. Най-ярките образци са от Индия. Известни находища има в Перу, Шри Ланка, Уругвай, Бразилия и Австралия. В България карнеол се намира по поречието на Арда, Крумовградско и др.

Хората от дълбока древност вярват, че карнеолът носи щастие и късмет. Привлича любовта, но само вярната любов, като предпазва от изневери и разврат. През Средновековието смятали, че предпазва от гръмотевици, наводнения и земетресения. Твърди се, че до днес под развалините от земетресения така и не е открит човек с бижу с карнеол.

Помага на танцьори и актьори

Заземяващ, високоенергиен камък, който ни позволява да приемем действителността и да се примирим със старостта и смъртта. Той възстановява силите и борбеността ни, дава ни радост от живота, чистота и вдъхновение. Отличен талисман е за актьорите и танцьорите. Дава смелост при вземането на важни решения, засилва вярата в себе си, защитава от завистници и зли хора. Засилва аналитичността на ума и способността за трезва оценка. Карнеолът е един от най-важните минерали за Сакралната чакра, подпомага сексуалната функция, зачеването и плодовитоста. С него можем да събудим енергията кундалини. При медитация ни помага да се концентрираме.

За хората, загубили пътя

Безутешните и изгубилите смисъла, ще намерят себе си, благодарение на карнеола. Той ни дава усещането че сами контролираме живота си. Смята се, че защитава душата в пътуването й след смъртта и я предпазва от злото – затова и в гробниците на фараоните задължително има и украшения с карнеол. Талисман от този минерал ще попречи на злонамерени магьосници са прочетат мислите ни или да повлияят на съзнанието ни.

Карнеолова вода

Чаша вода, в която през нощта е престояло камъче сердолик, се изпива на части през целия ден. Карнеоловата вода въздейства стабилизиращо върху кръвообращението. Изчиства кожата от акне и й придава свеж вид. Помага при раздразнение и възпаление на стомаха и червата. Водата се използва и за жабурене при кървящи венци.

Греяно вино

При кръвотечение от носа късчета карнеол се пускат в греяно вино, което се изпива, без да се изваждат камъните. Карнеолът укрепва нервната система и подобрява състава на кръвта. Премахва отоците, повишава апетита и лекува безсънието.

Върху слабините

Положен върху сакралната чакра, карнеолът активира храносмилателните процеси и засилва апетита, помага при менструални болки, регулира цикъла и подпомага зачатието. При безплодие малки късчета карнеол се носят, поставени около пъпа и слабините. Карнеолът помага и при възпаление на яйчниците: всяка вечер за по 15 минути се поставя върху местата на двата яйчника. При опарване, ухапвания от пчели, оси и други жилещи насекоми се поставя веднага върху мястото и облекчава болката. При главоболие върху затворените клепачи се поставят парченца карнеол.

На герданче

Огърлица от карнеол трябва да носят хората с проблеми на щитовидната жлеза. Възстановява нервната система. Желателно е при носене да е в пряк допир с кожата. След употреба се поставя под течаща вода за няколко минути. Не трябва да се носи постоянно, защото е слабо радиоактивен.

Някои кристали могат да пречистват други кристали. Дръжте карнеол в торбичка с полирани камъни и няма да има нужда да ги третирате по друг начин. Самият карнеол веднъж месечно трябва да бъде почистен с топла вода и да се презареди, като се остави на слънчева светлина.

 

През Втората Световна война

В Сибир със сердолик лекуват ранените

Минералът излъчва слаба радиация

През 1942 г. руският професор медик Е.И. Бадигина разработва метод за лечение на открити рани със сердолик. Бадигина установила експериментално, че кратковременно излагане на карнеола и неговите нищожни дози радиация стимулира делението и растежа на клетките. През Втората световна война методът на проф. Бадигина се използвал широко във военните болници в Сибир, където, поради липса на антибиотици, лекували болните с литотерапия.

Камък с тежина 30 гр. се привързвал към откритата рана за 5 по минути два пъти дневно до излекуване на пациента. Другият метод е със сешоар и метална тръба - камъкът се поставя в тръбата, през която топлата струя въздух се насочва на сантиметър от откритата рана.

Многогодишните опити с карнеол в Русия показали, че минералът наистина действа. От 433 ранени пациенти пълно излекуване се наблюдава при 278 след 1-ви курс, в 112 - след 2-ри курс на лечение. Само в 5 случая лечението остава без ефект.

 

Ахат или сардоникс – все е халцедон

Карамеленият цвят не е гаранция

Повечето карнеоли на пазара всъщност са ахати, които са боядисани и третирани с висока температура. Това не е голяма драма, тъй като и карнеолът, и ахатът са разновидности на халцедона. Естественият карнеол се различава от третираните камъни, като го поставим срещу светлината - по-тъмните нюанси на цвета не бива да са на ивици, а на "облаци".

Може да бъде сбъркан и със сардоникс. Разликата е в това, че карнеолът е по-светъл, докато сардониксът е от кафявочервен до почти черен. Той е и по-твърд, а повърхността му не е толкова гладка.

 

Зодии

Скорпионите стават оптимисти

Много зодиакални знаци могат да ползват енергията на карнеола. Той дарява сили на Телец и носи жизнерадост на Овен, Близнаци и Дева. Влияе на сакралната чакра. Най-голяма полза от карнеола имат Скорпионите, майските Телци, Рибите и Рака, тъй като халцедонът ги зарежда с оптимизъм.

 

Поетът вярвал в силата на камъните

Талисманът на Пушкин бил с надпис на иврит

Руският поет Александър Сергеевич Пушкин е вярвал в силата на камъните. Той имал 7 пръстена, два от които с карнеоли. Първият дал на своя приятелка - бъдещата графиня Волконска, да го заложи на благотворителен търг. Тя го запазва и впоследствие го подарява на Пушкинския музей, където се намира до днес. Вторият му карнеол е този, на който е посветил стихотворението "Талисман": "Пази ме, талисмане мой,/пази ме в дни на зло гонение..." Той бил голям усукан златен пръстен с едър осмоъгълен камък, върху който имало загадъчен надпис на иврит и стилизирани гроздове.

Едва след смъртта му надписът бил разчетен: "Симха, син на почетния равин Йосиф, благословена да е паметта му". Поетът бил убеден че поетическият му талант зависи от този пръстен и го пазел като очите си. За нещастие бижуто е откраднато след смъртта му и вероятно претопено. От него не е запазено изображение.

Именно с този пръстен бил Пушкин по време на фаталния си дуел. Василий Жуковский го наследил, след което неговият син Павел го предал на писателя Тургенев, който пък го завещал на Толстой с указание писателят на свой ред след смъртта си да го завещае на друг писател по свое усмотрение. Вълшебният карнеол така и не достигнал до Толстой. Тургенев починал, а бижуто било предадено директно в Пушкиновия музей в Александровския лицей.

Но март 1917 г. в музея става обир и пръстенът изчезва. Най-вероятно скъпоценният талисман на Пушкин е откраднат заради златото и е бил претопен и изгубен завинаги.

 

 

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле