Катаджии дебнат пешеходци в акция “Зима”

Кампанията е инициатива на Главна дирекция “Национална полиция”

Кампанията “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” вече започна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инициативата е на Главна дирекция “Национална полиция”. До 20 ноември на територията на цялата страна пътните полицаи ще осъществяват засилен контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Органите на МВР ще следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

Тази инициатива се провежда за втора поредна година в рамките на традиционната акция “Зима”. Целта е да се напомни на пешеходците за техните задължения и отговорности като участници в движението, както и че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата.

Европейският ден на пешеходеца - 16 ноември, е обявен от пътна полиция за Ден без пешеходци жертви на пътя. На 20 ноември (неделя) по традиция ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

През последните 10 дни на месеца катаджиите ще правят главно проверки на автомобилите.

Според статистиката за миналата зима (от 1 ноември 2015 до 31 март 2016 г.) е имало 2605 тежки катастрофи с 237 загинали. В 146 от инцидентите са участвали каруцари, велосипедисти и мотористи, като 10 души са убити и 153-ма ранени.

Агенция “Пътна инфраструктура” вече е въвела зимно поддържане на шосетата. В готовност са над 3000 машини. До пролетта се очаква да бъдат пръснати 108 000 тона сол и 300 000 тона пясък по асфалта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България